Debis Systemhaus komt in handen van Deutsche Telekom

Topman Ron Sommer zou ook achter Unisys aan zijn

Deutsche Telekom neemt Debis Systemhaus over, de IT-dochter van Daimler-Chrysler. Het telecommunicatieconcern is daarmee nog niet uitgekocht. Ter versterking van zijn ICT-huis DeTeSystem zoekt het naar nieuwe overnamekandidaten. De naam Unisys is daarbij al gevallen.

De Duitse telecomreus verwerft in eerste instantie een meerderheidsaandeel van 50,1 procent. Op een later moment neemt Telekom de resterende 49,9 procent over. Hoeveel het concern voor het belang heeft betaald, is niet bekend gemaakt, maar volgens onbevestigde berichten zou het om een bedrag van 5,3 miljard dollar gaan.

DeTeSystem

Dat Daimler-Chrysler zijn goedlopende IT-dochter (omzet: 6,44 miljard gulden, 17.800 medewerkers) zou verkopen, hing al een tijdje in de lucht. De moedermaatschappij wil zich volledig concentreren op het maken van auto's. Terwijl Debis hardnekkig bleef ontkennen, dongen talloze kandidaten bij moeder Daimler naar haar hand. Uiteindelijk was Telekom de uitverkorene boven belangstellenden als Siemens, CSC Ploentzke, EDS, Cap Gemini, Atos, IBM en SAP. Beide partijen kennen elkaar goed door hun samenwerking in de telematica-joint venture Tegaron.
DeTeSystem heeft een omzet van ongeveer 7,5 miljard gulden, waarvan het merendeel afkomstig is van Deutsche Telekom. Debis betrekt ongeveer een kwart van de omzet van zijn moedermaatschappij. In Nederland behoort het bedrijf met een omzet van 156 miljoen gulden en 520 medewerkers tot de middenmoot van IT-dienstverleners. Behalve de IT-oplossingen en -diensten van Debis krijgt DeTeSystem ook de beschikking over het wereldwijde datanetwerk van de Daimler-dochter.

Vlees op de botten

Met de versterking van de ICT-dienstverlening doet Telekom precies het tegenovergestelde van wat de afgelopen jaren in de telecomsector gebeurde. Daar hebben sommige concerns juist hun IT-activiteiten uitbesteed aan automatiseerders, al dan niet in ruil voor de netwerkactiviteiten van die IT-bedrijven. Zo sloten AT&T en Cable & Wireless contracten met IBM en ging MCI Worldcom met EDS in zee.
Of deze trend alweer voorbij is, is nog niet duidelijk. De overname van Debis zou als een op zichzelf staande actie van Ron Sommer kunnen worden beschouwd. De topman van Telekom heeft vergaande plannen om de internationale activiteiten fors uit te bouwen. Hij zou zijn concern in vier takken willen opsplitsen: mobiele telefonie, Internetdienstverlening, vaste telefonie en ICT-diensten (DeTeSystem). Voor elke tak zou een gedeeltelijke beursgang in het verschiet liggen.
Om DeTeSystem beursrijp te maken, moet er in Sommers visie meer vlees op de botten van het systeemhuis komen. De inlijving van Debis past hierin, maar Telekom aast op meer geschikte overnamekandidaten. Volgens de nieuwsdienst Computergram heeft Sommer inmiddels een bod uitgebracht op de Amerikaanse automatiseerder Unisys. Beide partijen hebben dit bericht overigens niet bevestigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Rik Sanders