EMC aast op delen van de markt voor servers

HOOFDDORP - Langzaam, maar zeker wordt de markt voor schijfopslag te klein voor EMC. Het Amerikaanse bedrijf dat in een periode van vijf jaar het voortouw nam in de mainframe-markt, moet op zoek naar nieuwe wegen om de snelle groei te continueren. Vorige week introduceerde het drie nieuwe produkten, waarvan er één een indruk kan geven van de toekomst, die EMC voor zichzelf weggelegd ziet: de Intelligent Storage Architecture (Isa).

Isa maakt het mogelijk opslagsystemen via een netwerk te benaderen, zonder dat daarvoor een computer nodig is. Het gaat hier om een schijvencomplex met uitgebreide controller. In de controller is netwerksoftware opgenomen, zodat de aanwezige informatie direct over het netwerk naar een werkstation te sturen is.
Een mogelijke toepassing van zo'n 'uitgeklede server' of 'aangekleed schijvencomplex' is die van content-server in een Internet-opstelling. De voordelen van Isa mogen duidelijk zijn: volgens EMC werkt Isa goedkoper en sneller dan opslag die via mainframes of servers aangestuurd wordt. Andere toepassingsgebieden zijn die van bestandsserver in een Unix-, Netware- of NT-omgeving of van video-server.

Gegevensintegratie

Een ander voordeel van Isa vormen de mogelijkheden tot gegevensintegratie. De 'intelligente' controller stelt gebruikers in staat gegevens te delen tussen verschillende server-platforms. De beheersbaarheid neemt hiermee toe. Bovendien zou het eenvoudiger zijn te migreren van mainframe naar 'modernere' omgevingen. Dit wordt mogelijk omdat met Isa ook gegevens tussen verschillende platforms zijn uit te wisselen. Hoewel aan de schijvencomplexen van EMC al langer diverse servers te koppelen waren, was het voorheen niet mogelijk data uit te wisselen.
De controller die nodig is voor het aansturen van het schijvencomplex is voor Isa aanzienlijk uitgebreid. Volgens EMC beschikt een Isa-machine nu over een verwerkingscapaciteit van zo'n 1500 mips, "hetzelfde als een Cray Y-MP bij de introductie". In 1996 zal deze capaciteit nog eens verdubbelen. EMC maakt hiervoor gebruik van Motorola-processoren.
Voor EMC moet de nieuwe architectuur tevens een ingang in PC-omgevingen betekenen. Als bestandsserver, uitgerust met het standaard Network File System (NFS), moet een Isa-machine de rol van netwerkserver kunnen vervullen. De onbeheersbaarheid van PC-Lan-omgevingen zou te reduceren zijn via het installeren van centrale opslag.
EMC verwacht veel van Internet. "Als er straks werkelijk commerciële transacties gepleegd worden, dient de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de apparatuur optimaal te zijn op straffe van omzetverlies. Bovendien zal de Internet-terminal de servers zwaar belasten, zodat snelheid en capaciteit steeds belangrijker worden", aldus James Rothnie, marketingdirecteur van EMC.

Onderkant markt

Met het tweede nieuwe produkt, de Extended Online Storage (Eos) hoopt EMC uitbreiding van de markt naar de onderkant te verwezenlijken. Eos is - in tegenstelling tot Isa - juist een 'uitgekleed' opslagapparaat, dat met minder cachegeheugen en goedkope hda's (head disk assemblies) op ongeveer de helft van de prijs van een standaard schijvencomplex uitkomt. EMC hoopt hiermee een deel van de markt van tape-drives over te nemen.
"Bedrijven willen steeds meer informatie online beschikbaar hebben. Met tape-robots kost het vaak minuten om gegevens boven water te krijgen, met Eos is het een kwestie van seconden." De hda's in Eos hebben een individuele capaciteit van maar liefst 23 gigabyte. Een compleet subsysteem is in staat maximaal 3 terabyte op te slaan.
"Data wordt nu gemiddeld vier maanden op harde schijf bewaard en vervolgens weggeschreven op tape. Daar wordt het nog eens zeven jaar bewaard. Wij hopen met Eos de data tussen vier maanden en twee jaar online te kunnen houden." Voor de prijs hoeft de gebruiker het niet meer te laten, aldus de marketingdirecteur, want "Eos is goedkoper dan gegevensopslag op papier".
Het derde nieuwe produkt is de EMC Data Manager, een subsysteem voor het archiveren van gegevens op tape. Het gaat hier om de bundeling van een server van Sun Microsystems met een tape-unit en bijbehorende backup-software. Het systeem is in staat 70 gigabyte per uur op magnetische band te zetten. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-29T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.