Applix lanceert kantoorapplicatie-suite voor Java

Zes maanden voor op Corel en Lotus

Dit artikel delen:

Het kleine Amerikaanse bedrijf Applix komt als een van de eerste met een serieuze kantoorapplicatie-suite voor Java-omgevingen: Anywhere Java Office. De suite bevat conventionele toepassingen als tekstverwerker, spreadsheet, graphics, e-mailclient en het ontsluiten van databases.

Met Anywhere blijft Applix concurrenten als Corel en Lotus voor in de race om serieuze applicaties te ontwikkelen die draaien op intranetten en netwerkcomputers. Een Nederlandse versie van de suite staat niet op stapel, maar het zou weinig moeite kosten om er een te maken, aldus R.J. Grandpre, directeur sales van Applix Europa. Een Nederlandse spellingcontroleur kan van derden worden betrokken. De Anywhere Java Office-client is een echte 'thin client' van exact 320 Kb groot.
Van oorsprong is Applix een tool-leverancier voor een specialistische markt: realtime software. Applix Builder-software wordt vooral gebruikt in de financiële wereld waar uiterst korte responstijden van levensbelang zijn. De zogenoemde 'power traders', aandelenhandelaren, maken gebruik van een handelsmodel dat draait op een spreadsheet van Applix. Daarbij wordt de data, zoals aangeleverd door financiële dataleveranciers als Reuters en Bloomberg, direct doorgerekend op het moment dat de data arriveert.

Volledig herschrijven

Applix was in staat snel met een Java-suite op de markt te verschijnen omdat het bedrijf de bestaande, voor client/server-systemen gebouwde Applixware-suite heeft omgebouwd voor Java. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Corel en Lotus, die hun applicaties volledig herschrijven in Java, gebruikt de leverancier zijn bestaande 'thin client'-applicaties en worden die via een nieuwe gebruikersinterface-schil 'Java-enabled' gemaakt.
"We namen de bestaande Applixware-productlijn", vertelt Grandpre, "die bestaat uit een aantal toepassingen gecombineerd met een 'rapid applicatie ontwikkelomgeving'. De applicaties zijn al in componenten gesplitst. We namen deze bestaande technologie en brachten die naar het Web. Vijf jaar produktontwikkeling is daardoor beschikbaar op het intranet. Onze enige concurrent op dit moment is Corel. Wij volgen al jaren de 'fat server/thin client'-aanpak, die perfect past bij het netwerkcomputer-model." De applicaties zelf zijn niet geschreven in Java maar in een macro scripting-taal die men 'Extensions Language Facility' (Elf) noemt.

Grootmachten

Hoe denkt Applix te kunnen concurreren tegen grootmachten als Lotus en Corel? "We liggen ver voor", aldus Grandpre. "Lotus en Corel kunnen pas over zes maanden hun eerste Java-produkten leveren. Corel begon met zijn 'fat client/ thin server', terwijl al direct de 'thin client/ fat server'-aanpak volgden. Dat verlaagt de 'download time' van applets enorm. Onze client is bijvoorbeeld 320 Kb groot, op de server is tussen de 150 en 200 MB aan harde-schijfruimte noodzakelijk. Ten opzichte van Corel is bovendien onze performance groter. De Kona-suite van Lotus is nog erg nieuw, zodat we geen vergelijkingen hebben. Wie de Microsoft Office-suite gebruikt en applicaties bouwt met Microsoft Visual Basic sluit zich op in het Windows-platform. Wij denken dat veel bedrijven een meer heterogene omgeving hebben of wensen."

Lokale omstandigheden

"Het eerste niveau van aanpassing van een Office Suite aan de lokale omstandigheden is vrij gemakkelijk. De 'language-file' wordt één-op-één vertaald, maar of er echter een Nederlandse-versie komt is nog de vraag. Dat hangt af van de vraag uit de markt. We hebben een Nederlandse spellingcontroleur, die van een andere leverancier afkomstig is."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-28T00:00:00.000Z Ad Mulder