PC-X-servermarkt groeit gematigd

Onzekerheid over impact browsers en Windows NT

Volgens cijfers van marktonderzoeker International Data Corporation (IDC) nam de PC-X-servermarkt in 1996 met 17 procent toe. Groeicijfers van boven de 40 procent, zoals in het recente verleden, zullen niet meer voorkomen verwacht IDC. Hummingbird blijft onbetwist marktleider, NCD zakt diep weg.

Vanaf midden vorig jaar stagneerde de markt. De impact van het succesvolle Windows NT 4.0 wordt ook in de PC-X-serverwereld gevoeld. Verder is het voor sommige potentiële kopers nog onduidelijk welke invloed browsers als die van Netscape zullen hebben op het PC-X-serverconcept. Een aantal leveranciers voelt de druk. Vooral NCD heeft problemen.
De wereldwijde PC-X-servermarkt is bescheiden van omvang: 124 miljoen dollar in 1996 tegen 106 miljoen dollar een jaar eerder. Marktleider blijft Hummingbird die met een marktaandeel 53,8 procent ver voor ligt op nummer twee, WRQ, goed voor een marktaandeel van 10,5 procent. WRQ, vooral bekend als leverancier van terminalemulatie-produkten, schoof naar de tweede plek ten koste van het ver terugvallende NCD.

Hegemonie

Volgens IDC is het in deze deelmarkt zo goed als onmogelijk de hegemonie van Hummingbird te doorbreken. Ook dit jaar zal de marktleider zijn produkten weer uitbreiden en verbeteren. Naar verwachting gaat Hummingbird vooral door middel van acquisities zijn produktportfolio vergroten. De nummer twee, WRQ, lanceerde in november 1996 de 'Reflection Suite for X', een produkt dat een PC-X-server bundelt met TN3270, TN5250 en VT420 terminalemulatie-clients. Bovendien zit er een TCP/IP-stack en een NFS-client in de bundel. Met een grote groep bestaande HP- en Digital-klanten - potentiële klanten voor PC-X-serverprodukten - kan WRQ zijn marktaandeel gestaag opvoeren. WRQ voert een nek-aan-nek race met Netmanage.Deze laatste voerde in eerste instantie een PC-X-serverprodukt in licentie van NCD, maar sinds de acquisitie van AGE in november 1995 beschikt het over eigen software.

Grote verliezer

De grote verliezer is NCD, vooral veroorzaakt door een verwarrende strategie en daarmee samenhangende managementwisselingen. Het bedrijf werd in eerste instantie gesplitst in een hardware- en software-divisie, iets waar men later op terugkwam. Ondermeer technische problemen met de 32-bits Windows NT PC-X-serversoftware deed het marktaandeel instorten.
Voor IDC is het onduidelijk of het bedrijf weer terug kan komen. De marktonderzoeker is gematigd optimistisch over de toekomst van de PC-X-servermarkt. De technologie maakt het mogelijk in een netwerk aangesloten PC's goedkoop te integreren met Unix en Windows host-machines. Mogelijk, zo verwacht IDC, dat PC-X-servertechnologie in de toekomst geïntegreerd wordt in browsers als die van Netscape Navigator.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-28T00:00:00.000Z Ad Mulder