IBM en EMC begraven de strijdbijl

IBM en EMC hebben vorige week besloten samen te werken op het gebied van opslagproducten en de onderliggende technologie. Dit verbond tussen de twee concurrenten heeft een looptijd van vijf jaar en omvat ook een brede uitwisseling van patenten.

EMC, de grootste fabrikant van zware opslagsystemen, zal meer van IBM's geavanceerde disks kopen en technologische kennis delen. De opslagleverancier betrok al enige tijd schijven bij IBM die het gebruikt in sommige van zijn producten. Die leveringen aan EMC waren in het vierde kwartaal vorig jaar goed voor 10 tot 20 procent van IBM's totale opslagomzet van 1 miljard dollar. De groei van IBM in de markt voor zwaardere opslagsystemen is ten koste gegaan van Seagate. Die fabrikant produceert overigens vijftig procent van EMC's disks. In de nabije toekomst zal de alliantie met IBM ook andere producten omvatten, waaronder microprocessoren en moderne, op-maat-gemaakte chips die opslagsystemen aansturen.

Vrucht afwerpen

IBM heeft de afgelopen jaren miljarden dollars gespendeerd aan lange-termijn onderzoek naar nieuwe hardware- en software-technologieën. De computerreus bezit dan ook een recordaantal patenten. Die investeringen beginnen nu vrucht af te werpen, gezien de productie-overeenkomsten met andere bedrijven. Die afnemers zijn vaak ook concurrenten van IBM. Zo sloot het bedrijf vorige maand een monstercontract met Dell ter waarde van zestien miljard dollar. IBM zal de PC-fabrikant voortaan voorzien van componenten voor diens computers. Het feit dat IBM het afgelopen jaar 992 miljoen dollar verloor aan de prijsverlagingen van zijn PC-divisie, speelt ongetwijfeld mee bij de overeenkomst met Dell.
Volgens analisten onderstrepen deze samenwerking het streven van IBM om een rol als technologie-leverancier te verkrijgen. Dit in plaats van een functie als fabrikant van producten. "Deze overeenkomsten tonen aan dat IBM bereid is samen te werken met concurrenten om te profiteren van zijn vooruitstrevende technologische kennis", meent computeranalist Steven Milunovich van marktonderzoeksbureau Merril Lynch. "De EMC-deal is in potentie zeer schadelijk voor IBM's eigen opslagdivisie, maar het bedrijf als geheel maalt daar niet om", aldus Milunovich.

Doorvechten

IBM benadrukt echter dat het nog steeds concurreert met EMC en zich absoluut toelegt op de markt voor gegevensopslag. "Opslag is meer dan alleen disks. Het gaat bijvoorbeeld ook om het verbinden van disk- en tape-subsystemen en het standaardiseren van technologie. Daar zullen wij nog steeds aan blijven werken", verklaart een woordvoerder. Ondertussen zegt IBM-president Lou Gerstner de verkoop van componenten te beschouwen als één van de grootste potentiële groeimogelijkheden voor het bedrijf.
"Dat IBM deze overeenkomst ziet als een manier om zijn diskdrive-verkoop te stimuleren, is in wezen een erkenning van het feit dat EMC duidelijk de dominante speler is in de opslagmarkt", zegt analist Amit Chopra van investeringsbank Credit Suisse First Boston. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Dataquest bedient EMC 35 procent van de markt voor externe opslagsystemen, terwijl IBM op 22 procent zit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker