Overname Compaq nog geen feit

Stemmentelling neemt nog enkele weken in beslag

Hewlett-Packards overname van Compaq is, ondanks de overwinningsverklaring van HP-president Carly Fiorina, nog geen voldongen feit. De stemming van de aandeelhouders afgelopen week zou uitvallen in het voordeel van de overname, maar de definitieve telling duurt nog enkele weken. Tegenstrever Walter Hewlett houdt vol dat het erom zal spannen.

Fiorina baseert haar verklaring dat de aandeelhouders de koop steunen op een voorlopige schatting van de stemmen die de grote, institutionele beleggers hebben uitgebracht. Hierbij zijn de kleinere aandeelhouders dus niet meegenomen. Bovendien betreft het een schatting van stemmen die door afgevaardigden zijn uitgebracht.
De tegenstanders, aangevoerd door HP-directeur Walter Hewlett, hadden vóór de algemene aandeelhoudersvergadering ongeveer 22 procent van de aandeelhouders aan hun kant. De fusievoorstanders stonden op 8 procent. Volgens Hewlett vertegenwoordigen die vooraf uitgebrachte stemmen 25 miljoen aandelen, waarvan 16,7 miljoen tegen de fusie zijn en 8,6 miljoen vóór.

Te krap

"Wij blijven bij ons standpunt dat de nu bekende uitslag van de stemming te krap is om er een daadwerkelijke uitslag op te baseren", aldus Walter Hewlett. De zoon van HP-medeoprichter William Hewlett schat dat er minder dan één procent verschil is. Volgens financieel analisten is het zeer ongebruikelijk dat het doorgaan van een overname of fusie op dit tijdstip in de procedure nog onbekend is.
HP heeft in totaal 900.000 aandeelhouders en 1,94 miljard uitstaande aandelen. Woordvoerders van HP schatten dat de telling een week of twee in beslag zal nemen. De werknemers van het bedrijf zijn grotendeels tegen, met een verhouding van twee op één. De werknemers van Agilent, de afgestoten divisie voor meetapparatuur die de oorsprong is van de HP, zijn tegen met acht op één.
Een dag na de aandeelhoudersvergadering van HP vond de stemming van Compaq-aandeelhouders plaats. Die zorgde niet voor verrassingen; de investeerders in de over te nemen computerproducent stemden vóór met een verhouding van negen op één. President Michael Capellas kraait dan ook victorie, maar verzekert dat de naam Compaq zal voortbestaan.
Het belangrijkste argument van de fusievoorstanders is de schaalgrootte die het gecombineerde bedrijf kan bereiken en de besparingen die daarmee gepaard gaan. Tegenstanders vrezen juist dat HP zich door de fusie teveel blootstelt aan de lage marges en de keiharde concurrentie in de pc-markt.
 
HP-gebruikers vóór
Het bestuur van de internationale HP-gebruikersgroep Interex heeft vorige week unaniem vóór de overname van Compaq gestemd. Voorzitter Bob Combs is optimistisch: "Wij menen dat onze leden de vruchten zullen plukken van het huwelijk tussen HP en Compaq. De fusie van deze twee industriepioniers geeft Interex-leden bredere toegang tot marktleidende technologie, onderzoek- en ontwikkelingsprogramma's, marketing, dienstverlening en ondersteuning. Daardoor kunnen zij hun it-platformen versterken."
 
Compaq-gebruikers vóór
Enkele dagen voor de stemming van HP-gebruikersgroep Intererex had de Compaq-gebruikersgroep Itug (International Tandem User Group) al zijn goedkeuring aan de fusie gehecht. Deze organisatie vertegenwoordigt gebruikers van Compaqs zware, bedrijfskritische servers. Voorzitter Yves Rouchou verwacht een groeiende aandacht voor de fouttollerante Nonstop-systemen (Himalaya-servers van het overgenomen Tandem). Onder de Itug-leden bevinden zich ruim achthonderd Nonstop-gebruikers, waaronder de aandelenbeurzen van New York en Tokyo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.