Het blijft rommelen rond Rambus-chips

De veelgeplaagde geheugentechnologie van Rambus bevindt zich in toenemende juridische problemen. De chipontwerper ligt in de clinch met grote chipproducenten als Hitachi en Sega. Beide hardwarefabrikanten zouden inbreuk maken op de geheugenpatenten van Rambus, terwijl deze nu zelf beschuldigd wordt van antitrust-praktijken.

Rambus heeft zijn beschuldigingen van patentinbreuk door chipproducenten eind vorige week kracht bijgezet door de Internationale Handelscommissie (ITC) van de Verenigde Staten te verzoeken een importverbod in te stellen. Deze actie is vooral gericht op Hitachi, met wie Rambus al een juridische strijd voert. Hitachi heeft bij dezelfde rechtbank een tegen-aanklacht ingediend. Het Japanse bedrijf beweert dat de omstreden patenten niet valide zijn aangezien het om openbare standaardtechnologie gaat.

Intimidatie

Rambus zou zijn geheugentechnologie middels juridische intimidatie tot dominante bedrijfseigen industriestandaard willen verheffen, aldus Hitachi. Effectenmakelaar Morgan Stanley Dean Witter gaat er in ieder geval van uit dat de Rambus-chips binnen drie tot vijf jaar de de facto standaard voor PC-geheugen is. De zakenbank meent dat rimms (Rambus in-line memory modules) tegen 2003 zeker 50 procent van die markt uitmaken. De beurskoers van de geheugenontwerper is al omhoog geschoten naar aanleiding van deze voorspelling.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker