Sun zet vaart achter Passport-alternatief

Dit artikel delen:

Sun lanceert nu al serversoftware voor netwerkgebaseerde authenticatie. Specificaties hiervoor, opgesteld binnen het door Sun gestarte Liberty Alliance Project, worden pas deze zomer onthuld. Ook Microsoft haast zich te melden dat de integratie van Passport in toepassingen standaardprotocollen krijgt. Beide bedrijven proberen zoveel mogelijk programmeurs voor hun initiatief te winnen.

Netwerkgebaseerde authenticatie is nodig omdat toekomstige softwareprogramma's in de vorm van webdiensten aangeboden zullen worden. Eénmaal aanmelden geeft gebruikers toegang tot een verzameling webdiensten. Dit voorkomt dat zij voor iedere toepassing apart een inlogprocedure moeten doorlopen. De Passport-technologie van Microsoft werkt met centrale opslag van gebruikersgegevens. Sun kiest voor een hardwarematige aanpak door de authenticatiesoftware te integreren in het serverplatform waar straks de webdiensten op draaien.
Sun zegt deze software nu al uit te brengen om bouwers van webdiensten zoveel mogelijk tegemoet te komen. Op dit moment werken die aan fundamentele onderdelen van deze technologie, waarvoor authenticatie een vereiste is. Als eerste wordt het Iplanet-platform ondersteund. Microsoft zegt programmeurs dit jaar nog een hulpmiddel toe met Kerberos-protocollen, de toekomstige standaard voor Passport, die voor 2003 beloofd is.
Microsoft is druk bezig om de weerstand van lobbygroepen en consumentenorganisaties tegen centrale opslag van persoonsgegevens weg te nemen. Een belangrijke stap naar acceptatie is het opschroeven van de beveiliging. Microsoft kiest des (data encryption standard) als encryptieprotocol voor Passport. Dit is momenteel het meest courante encryptieprotocol.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.