Quinta vernieuwt opslagtechnologie

Quinta Corporation, een dochteronderneming van Seagate Technology, heeft een opslagmechanisme ontwikkeld dat gebruik maakt van laserstralen en minuscule lenzen. Volgens Seagate-directeur Alan Shugart verhoogt Quinta's technologie, met de naam Optically Assisted Winchester (OAW), de opslagcapaciteit van harde schijven met een factor tien tot twintig.

Harde schijven die nu verkocht worden, hebben een maximale datadichtheid van twee gigabyte per vierkante inch. Fabrikanten beginnen echter tegen de zogenoemde supermagnetische limiet aan te lopen voor harde schijven. Deze dichtheidsgrens is een theoretisch maximum voor de hoeveelheid data die op een schijf kan worden opgeslagen via de conventionele magnetische opslagmethoden. De eerste producten op basis van het OAW-mechanisme zijn binnen twee jaar verkrijgbaar.

Mensenhaar

De nieuwe technologie van Quinta gebruikt een netwerk van glasvezel-lenzen met de dikte van een menselijke haar die een laserstraal op het oppervlak van de schijf projecteren om data te lezen en te schrijven. Daarnaast zijn er nog diverse minuscule lenzen en spiegels die de laser nauwkeurig naar een specifiek deel van de disk geleiden. Ook de harde schijven zelf zijn verbeterd; deze worden gefabriceerd van een nieuw, lichtgewicht materiaal.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.