Net App op weg naar simpel nas

Network Appliance dat zich oorspronkelijk toelegde op nas-oplossingen ('network attached storage'), wil zich voortaan ook profileren als san-specialist ('storage area network'). Maar het san moet even eenvoudig zijn als het nas. Vandaar het nieuwe acroniem fas dat staat voor 'fabric attached storage'.

Met zijn recent op de markt gebrachte FAS 900-systeem en een nieuwe versie van de Ontap-software, wil Net App garanderen dat de gebruikers een san even gemakkelijk kunnen implementeren als een nas. Dit zegt Rich Clifton, vice-voorzitter van de afdeling SAN/iSAN. Hij is er zich terdege van bewust dat verschillende elementen niet zo makkelijk te vereenvoudigen zijn (zoals het beheer van een fc-netwerk of het scsi-protocol), maar "we komen aardig in de buurt".
Hij heeft het dan ook bij voorkeur over 'network storage' waarbij alles tussen nas en san kan worden uitgewisseld: de opslagcapaciteit, de doorvoercapaciteit, het personeel, de infrastructuur en de gegevens. Want deze uitwisselingen staan borg voor schaalvoordelen.
Zeker omdat Net App streeft naar neutraliteit, wat de technologieën betreft. "Wij bieden een meertalig systeem aan", zegt Clifton. Hij bevestigt ondersteuning te kunnen bieden voor 'block'- en 'file'-toegang, maar ook voor fc, nfs en opkomende technologieën zoals iscsi of Infiniband. Bovendien wordt een groot deel van de Filers (nas-opslag) verkocht in combinatie met databases, vooral van Oracle. "Vroeger hadden we de neiging een technologie op te dringen. Nu proberen we de investeringen van de klant te vrijwaren door hem de keuze te laten."
Deze neutraliteit weerspiegelt zich ook in de distributiestrategie, aangezien Net App uitsluitend via het indirecte kanaal werkt, met wereldwijde partners (zoals Fujitsu Siemens of IBM Global Services) of lokale partners (Dimension Data, Telindus, Simac, ISIT) voor de integratie en de ondersteuning. "Onze klanten gaan steeds meer op zoek naar integratoren die een echte toegevoegde waarde kunnen geven aan onze producten en zelfs 'service level agreements' kunnen aanbieden", aldus nog Clifton.

Opslag

Naast zijn fas-aanbod heeft Net App onder de naam Near Store een backup- en hersteloplossing gelanceerd waarin de snapshot-technologie geïntegreerd is om kopieën te maken (door op geregelde tijdstippen kopieën te maken, vermijd je dubbele en redundante gegevens). Een van de grote voordelen is het gebruik van minder dure ATA-schijven en dus de mogelijkheid om de opslag hiërarchisch in te delen (de opslag van een kritieke database is bijvoorbeeld belangrijker dan de opslag van e-mails).
De komende maanden zal Net App trouwens een Near Store-versie voor heterogene omgevingen uitbrengen. Het bedrijf kijkt voorts toe op de voortzetting van de werkzaamheden binnen de standaardiseringsinstellingen, met name het consortium Rdma (remote direct access memory). De rdma-over-ip-technologie moet het mogelijk maken om de kopieertransacties en de wachttijden op de netwerken te beperken door gegevens van de ene computer rechtstreeks te kopiëren op een andere, zonder de bandbreedte op de geheugenbus te gebruiken en de cpu te overbelasten.
Andere standaarden in wording zijn Infiniband (transporttechnologie) en CIM-Bluefin (interoperabiliteitstandaard). En niet te vergeten de nauwe samenwerkingsverbanden met onder andere Oracle en Microsoft.

 
Marc Husquinet, Datanews

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Marc Husquinet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.