Telecomsector ruikt kans op markt hoogwaardige opslagdiensten

Backup als lokmiddel

Telecombedrijven als KPN en BT laten nieuwe proefballonnen op om meer klanten te strikken voor hun netwerk- en systeemdiensten. Met noviteiten als 'uitwijk zonder vertraging' en realtime datareplicatie over honderden kilometers, hopen zij nieuwe bedrijven naar hun netwerk en datacentra te lokken.

Opslag op aanvraag
Telecity start samen met de in opslag gespecialiseerde dienstverlener Isit een opslag-op-aanvraagdienst vanuit het datacentrum in Amsterdam. Commercieel directeur Tony Archidona van Isit zegt met twee asp-bedrijven te onderhandelen over afname van deze dienst. "Dit soort bedrijven heeft beperkte liquide middelen en is blij met een prijs per afgenomen gigabyte." Telecity heeft volgens Archidona als voordeel dat meerdere carriers verbindingen aanbieden, waardoor afnemers de prijs goed uit kunnen onderhandelen. Daarnaast zouden een bank en een logistiek bedrijf geïnteresseerd zijn in uitwijk van cruciale bedrijfsinformatie, op basis van een maandelijkse verzekeringspremie.
Martin Maurits, directeur managed application services bij KPN, zegt groei te zoeken door aanvullende diensten, zoals dataopslag, te leveren bij de netwerkcapaciteit die het bedrijf in de aanbieding heeft. KPN start in mei dit jaar met een online uitwijkdienst voor data-omgevingen via zijn optische dwdm-glasvezelnetwerk (dense wavelength division multiplexing) BTN in Nederland. Op deze manier fungeert deze datareplicatiedienst als een magneet voor andere diensten die het telecombedrijf in de aanbieding heeft, meent Maurits.
Bedrijven kunnen via een gedeelde 2,5 Gbps-verbinding hun bedrijfskritische dataomgeving laten repliceren in een datacentrum van KPN bij Schiphol en één in Heerlen, ook al ligt dat meer dan honderd kilometer verderop. Het telecombedrijf overweegt ook zijn centrum bij Rotterdam geschikt te maken voor opslagdiensten. De vestigingsplaats van de afnemer maakt niet uit, zolang deze zich maar bevindt binnen een straal van twintig kilometer rond één van de twintig opstappunten in het BTN-netwerk van KPN. "Vezeldemping zorgt voor te veel ruis in het optische netwerk en zorgt voor overschrijding van de twee milliseconden vertraging die we hebben gesteld als ondergrens voor de dienst", zegt Wim Jacobs, bij KPN verantwoordelijk voor het opzetten van de dienst. Eind dit jaar is de reikwijdte door krachtiger lasers verhoogd tot zeventig kilometer.

Geen uitval

Maurits ziet veel bedrijven een tweede locatie zoeken voor een realtime kopie van cruciale bedrijfsgegevens. "Het besef dat uitval van cruciale data te voorkomen is, dringt ook door in andere marktsegmenten", aldus Maurits. Hij schat dat 20- tot 25 procent van deze bedrijven heeft uitgerekend wat uitval van kritische ict-systemen de organisatie kost. Een andere impuls is de grotere afstand tussen datacentra die de Nederlandse Bank de financiële sector heeft opgelegd.
BT Ignite ziet vooral in de financiële sector vraag voor de vergelijkbare opslagdiensten die het aanbiedt. Het van oorsprong Britse telecombedrijf levert sinds maart dit jaar ook online datareplicatie en meer asynchrone vormen van backup. BT biedt naast dwdm ook sdh-verbindingen (synchronous digital hierarchy) en metro-ethernet-verbindingen aan over zijn glasvezelnetwerk. Het Nederlandse netwerk van het telecombedrijf kent na een opdracht van Gigaport een behoorlijke omvang: het bestaat uit vijftig opstappunten.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.