Apple zet punt achter diverse projecten

Opendoc wordt ten grave gedragen

Apple concentreert zich voorlopig op de Macintosh en het Mac-OS. Andere, vaak door Apple zelf ontwikkelde en tot voor kort nog als kernactiviteiten beschouwde technologieën, worden geschrapt. Vorige week werden officieel ten grave gedragen: Opendoc; AIX; Quickdraw GX en Apple's technologie voor videovergaderen.

Van Opendoc, een raamwerk waarbinnen verschillende objecten samenwerken, zullen geen nieuwe versies meer verschijnen. Ook het aantal nog te lanceren updates van Mac-OS zal minder groot worden. Apple zal zijn software-ontwikkeltools voor Mac-OS niet doorontwikkelen.
Voor de toekomst gokt men op Rhapsody en Java. Rhapsody is de codenaam voor het 'overgangsbesturingssysteem' tussen het huidige en Nextstep. Verder zal men een Java Api-set voor Nextstep ontwikkelen. Wat graphics betreft krijgt Display Postscript de voorkeur, mogelijk uitgebreid met features van GX. Van Mac-OS komt dit jaar maar één grote nieuwe release, Allegro (verwacht voor medio dit jaar).

Palmtop

Ook het aantal verschillende uitvoeringen van de Mac brengt Apple terug. De Performa-lijn maakt plaats voor een nieuwe reeks consumenten-PC's. De Newton-divisie, verantwoordelijk voor de Messagepad-produkten, zal �f verkocht worden, �f de technologie zal in licentie worden gegeven aan derden. De nazaten van de Newton-palmtopcomputer blijven leverbaar.
Een controversieel onderdeel van Apple's plannen vormt het hoofdstuk Windows NT. Volgens sommige managers zal het besturingssysteem een belangrijker rol gaan spelen in de toekomstige plannen. Commentatoren worden cynischer over de toekomst van Apple. Analist Rob Enderle van de Giga Information Group stelt in de San José Mercury, de belangrijkste krant van Silicon Valley: "aan de softwarekant is de strategie duidelijk. Men probeert af te komen van Mac-OS, Rhapsody is een tussenoplossing op weg naar Next. Zo'n overstap vergt vier jaar. Ik denk dat ze uiteindelijk op Intel-hardware zullen overstappen."
Ondanks alle somberheid is er een lichtpuntje: het marktaandeel zakt niet verder in. Hoewel Apple nog steeds marktaandeel moet prijsgeven, doet het Mac-platform het als geheel beter dan verwacht. Dat is te danken aan de stuk of drie fabrikanten van Mac-klonen die in de VS redelijke verkopen weten te behalen. Daardoor behoudt het Mac-platform nu een marktaandeel van 7,2 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-21T00:00:00.000Z Ad Mulder