Verzegelde kast geheim van Net-PC

Intel en Microsoft geven specificaties vrij

Microsoft en Intel hebben op de Cebit de specificaties van de nieuwe Net-PC bekendgemaakt, nog net voordat Oracle zijn Network Computer-platform op 15 april zal uitbrengen. De komst van de Net-PC geeft aan dat Microsoft en Intel de dreiging van de combinatie NC/Java serieus nemen.

De Net-PC moet bedrijven vele duizenden guldens per PC aan onderhoudskosten gaan besparen (gerekend over de totale levensduur). Bij elkaar opgeteld komt men zo tot miljarden besparingen denkt Intel. Er is veel belangstelling van hardwareleveranciers om een Net-PC te bouwen. Meer dan honderd zouden er een in de planning hebben opgenomen. Compaq, Dell en Hewlett-Packard zullen binnen drie maanden met modellen op de markt komen.
Het grootste verschil tussen een Net-PC en een normale PC is de systeemkast. Bij de Net-PC kan die niet meer open. Het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden voorkomt allerlei vervelende en vaak onverklaarbare 'interrupt'-problemen bij het installeren van nieuwe hardware(kaarten).
Een typische Net-PC heeft een Intel Pentium met een kloksnelheid van 133 MHz of sneller en minimaal 16 MB geheugen. In tegenstelling tot de specificaties van de rivaliserende Netwerk Computer van Oracle en Sun Microsystems krijgt de Net-PC wèl een harde schijf. Floppy-drives, een CD-Rom en een modem ontbreken. De Net-PC zal als besturingssysteem Windows 95 of Windows NT gebruiken. Daarmee blijft het een gewone PC. De Net-PC kan op afstand aan en uit gezet worden. Ook automatische softwaredistributie over een netwerk moet makkelijker worden. Verder krijgt de Net-PC een aantal functies die onderhoud op afstand mogelijk maken.

Aanschafprijs

Intel denkt dat in de nabije toekomst ongeveer 10 procent van alle verkochte PC's een Net-PC zullen zijn, dus ongeveer zes miljoen exemplaren voor de komende twaalf maanden. Net-PC's zullen behalve in onderhoudskosten ook iets goedkoper uitvallen in aanschafprijs. Afhankelijk van het type zal men tussen de duizend en tweeduizend dollar voor de nieuwe PC moeten neertellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-21T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.