Apple Macintosh krijgt koperchips IBM

Relatie met Motorola lijkt in het geding te komen

Apple Computer krijgt als één van de eerste computerfabrikanten in de industrie toegang tot microprocessoren op basis van kopertechnologie. Deze week demonstreert interim-directeur Steve Jobs op het Seybold Seminar een Macintosh-computer met een 400 MHz Power PC 750-prototype van IBM's Cmos7s-koperchip. Apple Nederland kon deze berichten niet bevestigen.

De exacte systeemprestaties die de Macintosh-met-koperchip levert, hangen af van de mate waarin Apple de machine en de 0,2 micron CPU weet te integreren. IBM wist deze chip vorige maand tot een kloksnelheid van 480 MHz op te voeren. Volgens de fabrikant levert dit een prestatieverbetering van 20 procent op ten opzichte van de voorgaande Cmos6s Power PC 750-processor. IBM beweert dat de maximale snelheid van dergelijke microchips tegen de 1000 megahertz ligt.

Politiek

Apple lijkt nu in politiek-gevoelige wateren te komen met zijn keuze voor IBM's Power PC-chips. Dit zou de relatie kunnen schaden met Motorola, die al geruime tijd de voornaamste leverancier is van Power PC-processoren. Motorola is bovendien een partner van IBM en Apple in het Power PC-Consortium. De chipproducent werkt aan een eigen implementatie van de koperchip en zegt dat het later dit jaar met producten komt. Volgens officiële berichten heeft Motorola de laatste testen van de eigen kopertechnologie afgerond en begint het nu het opzetten van een systeem voor massaproductie.

Voorsprong

IBM kondigde vorige maand al aan dat het eind dit jaar servers lanceert met de nieuwe koperprocessoren. Deze zware systemen worden begin volgend jaar gevolgd door krachtige werkstations. De kloof tussen IBM en Motorola op het gebied van krachtige Power PC-chips lijkt nu groter te worden. Analisten speculeren dat Motorola de voorsprong die IBM met zijn koperchips heeft, niet meer in kan halen. De computerreus heeft vorige week al een overeenkomst gesloten met Advanced Micro Devices (AMD) voor de productie van diens Intel-kloonchips. Geruchten doen de ronde dat AMD met deze samenwerking ook toegang krijgt tot de kopertechnologie van IBM.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.