Overlap HP/Compaq

Geen samengaan it-bedrijven zonder schrappen

Hewlett-Packard beargumenteert de overname van Compaq vanuit de overtuiging dat dit samengaan een sterker, marktleidend bedrijf oplevert. Dit door de aanvulling die Compaq zou vormen op de activiteiten van HP. Feit is echter dat de twee it-leveranciers naast aanvulling ook veel overlap hebben.

'Cio's tegen fusie'
Het merendeel van de informatiedirecteuren (cio's) bij bedrijven is tegen het samengaan van hun producten- en dienstenleveranciers HP en Compaq. Dit blijkt uit onderzoek van investeringsbank Merrill Lynch onder honderd Amerikaanse en Europese informatiedirecteuren. Van de 76 procent Compaq-gebruiker is 64 procent tegen de fusie, 25 procent vóór en 29 procent neutraal. Van de ondervraagde cio's heeft 43 procent ook HP-apparatuur. Hiervan is 42 procent tegen de fusie, 26 procent voor en 32 procent neutraal. De cio's zeggen hun it-bestedingen aan Compaq-producten met 10 procent te verminderen. Aan HP-producten gaan ze 4 procent minder uitgeven.
Beide computerproducenten hebben een eigen Unix-variant, met bijbehorende hardware gebaseerd op een leveranciersspecifieke processorarchitectuur. De kwestie van de processor-overlap vervalt echter over enkele jaren. HP gaf in 1997 al aan dat het op termijn zijn eigen PA-Risc laat vallen ten gunste van Intels 64-bit processoren (IA-64). De onderliggende architectuur Epic (Explicitly Parallel Instructionset Computing) is door HP en Intel samen ontwikkeld.
Compaq volgde dit voorbeeld eind juni vorig jaar. Het kondigde toen aan zijn Alpha-technologie over te dragen aan Intel, die deze verwerkt in toekomstige IA-64-chips. Tegen 2005 wil Compaq de dan verkrijgbare Itanium-afstammeling gebruiken als vervanging voor zijn Alpha-processoren.
Daarnaast hebben beide bedrijven enkele legacy-producten, zoals HP's Unix-voorloper MPE-ix voor de e3000-servers en Compaqs mainframebesturingssysteem OpenVMS. De verschillende platformen groeien binnen de leveranciers al enkele jaren naar elkaar toe. De e3000-minicomputers bijvoorbeeld zijn al voorzien van dezelfde PA-Risc-processor als HP's Unix-servers. De productie stopt in 2003, de ondersteuning vervalt drie jaar later.
Compaq heeft OpenVMS reeds draaien op de Alpha-hardware waar ook zijn Unix-variant Tru64 (voorheen Digital Unix) op functioneert. De fouttolerante Himalaya-servers van het ingelijfde Tandem kregen eind 1998 hetzelfde hardwarepad toegewezen, maar dat is in juni vorig jaar teruggedraaid naar een IA-64-migratie. De verschillende besturingssystemen blijven vooralsnog een obstakel vormen voor totale integratie.

Pc-verschil

Verder leveren HP en Compaq pc's met 32-bit Intel-processoren, in server-, werkstation-, desktop- en laptop-uitvoeringen. De overlap hierbij is minder nijpend; pc's van verschillende leveranciers lijken veel op elkaar doordat de onderliggende technologie industriebreed open is.
Belangrijk verschil is dat HP zijn desktop-productie de laatste jaren in toenemende mate uitbesteed, terwijl Compaq juist meer zelf en direct probeert te doen. Dit in navolging van efficiëntie-meester Dell, die dankzij het directe model de laatste jaren veel marktaandeel heeft veroverd. Ook hier ligt nog een obstakel voor de geplande integratie.
 

Intel stemt voor fusie
Processorproducent Intel spreekt zich uit vóór het samengaan van HP en Compaq. Deze steun is niet bepaald doorslaggevend; Intel bezit slechts 0,003 procent (58.836 stuks) van de uitstaande aandelen (1,9 miljard stuks). Het bedrijf heeft via een winstdelingsprogramma voor zijn werknemers nog eens 525.440 aandelen (0,02 procent), maar heeft daarover geen stemrecht. HP en Compaq zijn twee van Intels grootste klanten.

Criteria

De directies van HP en Compaq hebben al laten weten dat omzet en marktaandeel de bepalende factoren zullen zijn voor het behouden of schrappen van overlappende producten. HP noemt dit een 'adopt and go'-strategie. Daarmee benadrukt het dat het niet zal 'stilstaan' doordat de integratie de aandacht opslokt.
Volgens HP-topman Webb McKinney, mede-voorzitter van het gezamenlijke integratieteam, wordt zo snel bepaald welke productlijnen - en bijbehorende ontwikkel- en verkoopgroepen - de grootste strategische voordelen opleveren. De andere productlijnen worden uitgefaseerd. McKinney benadrukt dat de werkgroepen van het integratieteam niet de opdracht hebben nieuwe producten te scheppen uit combinaties.
Compaqs financieel directeur Jeff Clarke, de andere medevoorzitter van de integratiegroep, beaamt dat de groep zich concentreert op de inkomsten. Na omzet en marktaandeel volgen de criteria ontwikkeluitgaven en kracht van de merknaam, aldus de topman. "We hebben overlap op het gebied van Intel-standaardservers, pc's en Unix-servers. We behouden daarbij het succesvolste product", zegt Clarke.
Analisten menen dat deze aanpak relatief slecht uitpakt voor Compaq, het bedrijf dat wordt overgenomen. Het is weliswaar sterker in handcomputers, pc-servers, laptops en desktops dan koper HP, maar juist die markten lijden onder zware concurrentie en lage marges.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.