Derde Wereld-PC van Acer Computer

HANNOVER - Acer, in grootte de zevende PC-fabrikant ter wereld, werkt aan een goedkope PC voor de Derde Wereld. Deze laaggeprijsde machine die ongeveer 500 dollar gaat kosten, is allereerst bedoeld voor de kleinere markten in Latijns-Amerika en Azië.

Acer-topman Stan Shih verwacht dat de eerste goedkope PC's in de tweede helft van dit jaar van de produktielijn zullen rollen. Hij beseft dat het uitbrengen van deze Derde Wereld-PC's de nodige risico's met zich meebrengen. Met het oog op de kosten is massaproduktie een vereiste. Maar als de vraag tegenvalt, dreigt Acer met te grote voorraden te blijven zitten. Hoe gevaarlijk dat is bewees de Duitse PC-fabrikant Escom die de kerstverkopen veel te optimistisch inschatte en een enorm verlies moest incasseren.
Acer heeft echter als voordeel dat het veel efficiënter kan produceren. Escom mag dan in Duitsland een aardig marktaandeel hebben, wereldwijd is deze onderneming slechts een kleine speler.
Acer is minder afhankelijk van grote markten zoals de Verenigde Staten en Duitsland. Bovendien verkoopt men veel op oem-basis (original equipment manufacturer) aan andere PC-fabrikanten die Acer-apparatuur van een eigen merknaam voorzien.
De Taiwanese onderneming heeft een strategie die voorziet in de stapsgewijze verovering van de wereldmarkt. Acer heeft eerst haar geluk beproefd in de Derde Wereld. Vervolgens is de onderneming aan het expanderen in Noord-Amerika en Europa.
Om meer PC's in de minder welvarende delen van de wereld te verkopen zijn volgens hem goedkope 'low end' PC's nodig.Vandaar de komst van de 500 dollar PC. Dit apparaat is uitdrukkelijk niet bedoeld als netwerk-computer, zoals Sun Microsystems en Acorn van plan zijn uit te brengen. De Derde Wereld-PC is bedoeld voor eenvoudige toepassingen zoals tekstverwerking die een zwakke processor en weinig geheugen vereisen. Als dit type PC aanslaat, denkt Shih ook aan introductie in de meer welvarende delen van de wereld.
Het apparaat is bijvoorbeeld geschikt voor consumenten die geen behoefte hebben aan multimedia-toepassingen. Ook voor scholen kan het apparaat interessant zijn, verwacht Shih.

Scansped Holland assembleert Acer

De Taiwanese computerfabrikant Acer, die al een fabriek heeft in Den Bosch, gaat ook in Tilburg produkten assembleren en testen. Daartoe is een samenwerkingsbijeenkomst gesloten met de logistieke dienstverlener Scansped Holland. Vanaf de komende maand starten deze werkzaamheden in de Tilburgse vestiging van Scansped. Van daaruit worden de high-tech produkten verspreid over heel Europa.
Acer heeft aan Scansped behalve de assemblage en het testen ook uitbesteed de configuratie, opslag en distributie van notebooks en PC's. Het logistieke centrum van Scansped in Tilburg zal hierdoor naar verwachting met zestig banen worden uitgebreid.
Scansped Holland maakt deel uit van de Zweedse transportonderneming BTL Group. Deze onderneming richt zich steeds meer op 'value added logistics'. Acer heeft wereldwijd een omzet van ruim negen miljard gulden. Het Taiwanese concern wil in Europa krachtig groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-22T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.