Lenovo-pc's gaan internationaal

IBM-verkoop verkrijgt goedkeuring Amerikaanse autoriteiten

Het Chinese Lenovo gaat zijn pc's onder eigen naam op de internationale markt uitbrengen. IBM's verkoop van zijn pc-divisie aan Lenovo is vorige week goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.

De twee bedrijven hebben niet stilgezeten in afwachting van de laatste goedkeuring. Lenovo heeft reeds een groep topmanagers samengesteld en een integratieplan opgesteld. Daarnaast bekijkt het nu manieren om zijn zelfontworpen computers onder eigen naam buiten China uit te brengen. Dit moet de nieuwe Lenovo International-tak doen via directe en indirecte kanalen. IBM toonde begin deze maand al twee Lenovo-pc's op zijn PartnerWorld-conferentie in Las Vegas.
De uitvoering van al deze plannen moeten starten zodra de overeenkomst rond is. IBM zegt dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar gebeurt, precies zoals het eerder had gepland. Het was eerst bang dat de kritische aandacht van de Amerikaanse autoriteiten de verkoop, ter waarde van 1,25 miljard dollar, zou vertragen.

Concessies aangeboden

De overeenkomst is nu licht gewijzigd, nadat IBM vorige maand zelf aanbood concessies te doen. Die omvatten het geheim houden van de namen van Amerikaanse overheidsklanten voor Lenovo, het fysiek scheiden en afschermen van verschillende gebouwen in gedeelde kantorenparken (om spionage te voorkomen) en het verplaatsen van enkele duizenden werknemers naar andere locaties.
De commissie voor buitenlandse investeringen in de VS, Cfius, onderwierp de overeengekomen verkoop aan een onderzoek. Dit gebeurde naar aanleiding van geluiden, onder meer uit het Amerikaanse Congres, dat Lenovo te hechte banden zou onderhouden met de Chinese overheid. Economisch gezien is China een gewilde markt en bondgenoot, maar politiek gezien zijn er nog altijd strubbelingen. Toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) was eerder al akkoord gegaan.
Cfius, bestaande uit elf overheidsorganen, waaronder de ministeries van Justitie en Financiën, heeft het onderzoek naar de verkoop afgerond en unaniem goedkeuring verleend. De overheidscommissie heeft met diverse topmensen van IBM en Lenovo gesproken om de voorgenomen plannen aan te horen. De Amerikaans-Chinese overeenkomst mag nu doorgaan indien beide bedrijven enkele concessies doen in het belang van de Amerikaanse nationale veiligheid.

Strategie uitleggen

De inhoud van de commissiegesprekken en de exacte wijzigingen in de overeenkomst zijn niet geopenbaard. Algemeen directeur Stephen Ward van IBM's Personal Systems-divisie, straks ceo van het gecombineerde bedrijf, zegt dat hij en zijn mensen hebben gesproken met nagenoeg elke uitvoerende tak van de Amerikaanse overheid. "Senatoren, congresleden; ze hebben allemaal goed geluisterd naar onze strategie."
Hij verklaart de kritische aandacht uit het feit dat dit de eerste grote fusie van een Amerikaans en een buitenlands bedrijf is. "Mensen willen dat goed begrijpen." Analist Roger Kay van onderzoeksbureau IDC merkt op dat de politici het verschil moesten inzien tussen enerzijds geavanceerd ict-onderzoek en anderzijds het massagoedkarakter van desktop- en laptop-pc's. "Al het materiaal dat mogelijk gevoelig is voor spionage, bevindt zich aan de andere kant van het huis, bij de zware servers. Alle activiteiten van de pc-divisie zijn in wezen industriestandaard", aldus Kay.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.