PC-industrie stevent in VS af op crisis

Compaq en Intel stellen winstverwachtingen bij

De geoliede Intel- en Compaq-machines beginnen te haperen. Of dit een voorbode is voor meer malheur in de PC-industrie blijft vooralsnog onduidelijk.

Nadat Intel, AMD en Motorola eind vorige week winstwaarschuwingen lieten horen, schroefde ook Compaq zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal van dit jaar flink naar beneden. Voor het eerst sinds het derde kwartaal van 1991, waarin de PC-leverancier tegen een verlies aanliep, staat er weer een tegenvallend kwartaal voor de deur. Sommige marktdeskundigen verwachten dat de aankondigingen een kettingreactie aan winstwaarschuwingen in de industrie teweegbrengt. Anderen denken echter dat de reacties zullen afhangen van de regio's waarin bedrijven opereren en het productiemodel dat ze gebruiken. Een PC-postorderbedrijf als Dell bijvoorbeeld meldt nog geen last te hebben van een verkoop- of prijsdip.
Om de omzetdalingen in de computerindustrie te verklaren wijzen analisten op de tegenvallende ontwikkelingen op de Aziatische markt, het succes van lager geprijsde PC-modellen en afnemende PC-verkopen in het algemeen. Zo ontbreekt momenteel de drijfveer om nog snellere PC's in huis te halen, ondanks verwoede pogingen van Intel om de markt over te laten stappen van de MMX- naar de voor dat bedrijf lucratievere Pentium II-chips. Er is echter onvoldoende aantrekkelijke nieuwe software aanwezig, en zelfs de introductie van Windows 98 zal geen massale overstap in gang zetten.
Volgens IDC-consultant Marcel Warmerdam merkt Europa nauwelijks iets van de recente ontwikkelingen. "Voor Nederland verwachten we bijvoorbeeld in 1998 een groei van 10 tot 12 procent in PC-verkopen". Erik de Graaf, analist bij ING Barings denkt echter wel dat aan de structurele groei een einde is gekomen. "De markt raakt verzadigd; de vraag is alleen wanneer precies."

Ademnood

Compaq kampt op dit moment in de Verenigde Staten met overvolle distributiekanalen. Het bedrijf hoopt de voorraden met scherpe prijsdalingen en agressieve campagnes weg te werken. "Met het oog op de inlijving van Digital is dit beleid verstandig", zegt Howard Seabrook, Gartner-analist. "Compaq is op dit moment de voorraadketen van voor, tijdens en na de productie drastisch aan het reorganiseren. Zij willen de voorraadtijd terugbrengen naar twee weken. Op het moment dat de aankoop van Digital rond is, zullen ook de kanalen rond de Digital-computers heringericht moeten worden. Wanneer Compaq tegen die tijd zijn eigen distributieapparaat niet op orde heeft en het moet reageren op ontwikkelingen in de PC-markt, komt het in ademnood. Dat is veel funester dan de huidige problemen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.