Stratus keert terug naar wortels

Computerfabrikant Stratus staat weer op eigen benen en richt zich nu weer volledig op zijn kernactiviteiten; het bouwen van fout-tolerante machines. Ascend heeft het bedrijf verkocht aan investeringsmaatschappij Investcorp, maar dan minus de telecommunicatiedivisie.

"Dat verlies van onze telecomtak is eigenlijk heel goed voor ons geweest", zegt president Steve Kiely. Hij benadrukt dat zijn bedrijf zich nu weer kan storten op de kernactiviteiten; het ontwerpen en verkopen van stabiele, robuuste computers aan banken en telecombedrijven. "Tweederde van onze klanten zit in de bank- en verzekeringswereld. Zij zijn vooral tevreden dat we ons nu niet meer met diverse, verspreide activiteiten bezighouden."

Windows 2000

Bovendien groeit die kernmarkt, aldus Kiely. "80 Procent van onze omzet komt voort uit ons achttien jaar oude VOS-platform (Virtual Operating System), maar daar zit niet zoveel groei meer in. Systemen met HP-UX zorgen voor bijna 20 procent en dat verdubbelt elk jaar." Stratus heeft Hewlett-Packards Unix-variant voorzien van een soort buffers die eventuele uitvallende systeemcomponenten verbergen voor het besturingssysteem. Diezelfde technologie brengt het bedrijf begin volgend jaar naar het aanstaande Windows 2000, vertelt Kiely. "Wij kunnen dan één fout-tolerant systeem bieden voor de prijs van een cluster van twee computers." Stratus ziet in de NT-markt echter vooral brood vanwege de mogelijkheden voor dienstverlening.

Investcorp

Netwerkleverancier Ascend kocht Stratus eind vorig jaar voor 800 miljoen dollar, maar zei direct alle niet-telecom gerelateerde activiteiten te willen afstoten. Begin januari verkocht het Stratus' Enterprise Computer-divisie voor 100 miljoen dollar aan Investcorp. Die investeringsgroep legde 70 miljoen dollar op tafel, de rest is in handen van de werknemers. Dit is de eerste keer dat Investcorp zich in de IT-sector begeeft. Status-president Kiely ziet dat juist als een voordeel. "Zij zorgen voor de externe financiering en wij leiden het bedrijf. Daar bemoeit Investcorp zich niet mee."  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.