Intel balanceert processoren

Mobiele uitvoering Pentium 4 zet scheiding deelmarkten voort

Intel lanceerde vorige week een aangepaste uitvoering van zijn Pentium 4-processor voor mobiele computers. De leverancier balanceert deze chip met zijn andere op deelmarkten gerichte processoren, waaronder de mobiele variant van voorganger Pentium III.

De Pentium4-M is gebaseerd op de Northwood-chipkern, die reeds zit in de reguliere, voor desktopcomputers bedoelde, Pentium 4. De nieuwe kern heeft transistorlijnen van 0,13 micron op de chip. Dat verlaagt het energieverbruik en daarmee de hitte-opwekking.
Daarnaast maakt de overstap van 0,18 naar 0,13 micron hogere kloksnelheden mogelijk. Intels nieuwste mobiele chip draait dan ook op een kloksnelheid van 1,7 GHz en biedt mede door de ondersteuning van 266 MHz ddr-geheugen een prestatieverbetering van 43 procent ten opzichte van de Pentium III-M.

Achtergrondprocessen

Manager Michael Bond van Intel zegt dat er behoefte is aan dergelijke vooruitgang. Hij ontkent dan ook de kloof tussen software-eisen en hardwareprestaties. "Mijn notebook heeft al zevenenveertig achtergrondprocessen draaien vóórdat ik maar een applicatie heb gestart. Denk aan virusscanners en replicatiediensten."
Intel concentreert zich op meer dan snelheid. Het heeft zijn Speedstep-technologie verbeterd en deze gecombineerd met de nieuwe energiebespaarder Deeper sleep alert state. "De eerste implementatie van Speedstep had twee standen: op batterij of op netstroom. Nu zijn er ook tussenvormen en is er meer handmatig in te stellen"
De ware energiebesparing haalt Intel met de diepere slaap-modus die voor microseconden van inactiviteit de processor telkens in ruststand zet. Dit geldt zelfs voor periodes tussen toetsenaanslagen. Volgens de producent verbruikt de nieuwe mobiele chip hierdoor gemiddeld minder dan twee watt. Overigens is een notebook-processor verantwoordelijk voor slechts 10 tot 15 procent van het totale energieverbruik.
Marktgewijs loopt Intel tegen nieuwe problemen aan. Door de voortdurende versnelling is de nauwgezette marktenscheiding in de praktijk minder strak dan bedoeld. Dit hebben zowel Intel als AMD al ondervonden met hun relatief lichte consumentenprocessoren, Celeron en Duron. Die beconcurreren niet alleen de chips van de rivaal, maar ook de eigen zwaardere processoren, Pentium 4 en Athlon XP.
Hetzelfde gevaar ligt nu op de loer voor de Pentium 4-M. Die processor moet het opnemen tegen zowel zijn mobiele voorganger, als zijn niet-mobiele generatiegenoot. De Pentium III-M is weliswaar langzamer, maar nog wel in trek. Bovendien hebben laptopproducenten hun huidige modellen die zijn ontworpen voor Intels oudere chip voor mobiele computers.
Een andere concurrent is de Pentium 4 voor desktopcomputers. Intel hamert erop dat de nieuwe functionaliteit voor mobiele computers dusdanig voordelig is dat de keuze van laptopproducenten voor de M-uitvoering voor de hand ligt. "Wij moeten de markt, zowel pc-leveranciers als gebruikers, hierin onderwijzen. Anders tast dit de 'mobiele gebruikerservaring' aan en dat is een slechte zaak", aldus Bond.
Laptop-manager Derek Everett van Dell beaamt dit. "Wij willen met onze productlijn zo snel mogelijk overgaan op de Pentium 4-M, om het prestatiegat met de desktopwereld te verkleinen."
Toch zijn er fabrikanten die liever de goedkopere desktopuitvoering leveren in hun mobiele computers. Dit is ook voor de klant goedkoper, maar kost wel batterijlevensduur. Voor sommigen is deze overweging de moeite waard, ondanks de aantasting van hun mobile experience.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.