Amerikaanse recessie raakt Intel over volle breedte

Driemaal is scheepsrecht

Intel ontkomt niet aan de relatieve recessie die de Amerikaanse economie momenteel doormaakt. Vorige week kwam de processorproducent met een omzetwaarschuwing voor dit kwartaal. Dit was de derde waarschuwing in evenzoveel kwartalen. De komende negen maanden schrapt het bedrijf vijfduizend banen en voert het besparingen door.

Begin deze maand liet president Craig Barret nog weten de broekriem niet aan te halen en juist meer te investeren om de dip beter te doorstaan. Op de jaarlijkse ontwikkelaarsbijeenkomst in San Jose riep hij andere it-ondernemingen op zijn voorbeeld te volgen. "Je kunt jezelf niet uit een recessie besparen." Nu moet de topman die woorden inslikken.
"De economische dip die de vraag naar pc's reeds heeft verminderd, duurt voort en raakt nu ook de netwerk-, communicatie- en serversectoren", aldus verkoopdirecteur Sean Maloney. De processoractiviteiten - met name in de lucratieve markt voor serverprocessoren - leden reeds onder de dip. "Als het alleen maar de desktopmarkt betrof, was er geen omzetwaarschuwing geweest", verzucht Maloney. "Het probleem is breder."
Intel probeert zich al geruime tijd te ontdoen van het imago van pc-processorleverancier. In plaats daarvan positioneert het bedrijf zich als leverancier van 'bouwstenen' voor het internet-tijdperk. Daaronder bevinden zich ook netwerkelektronica, communicatiechips en servercomponenten.
Enkele recente overnames en forse uitbouwacties ondersteunen deze tocht naar nieuwe afzetmarkten. De door Intel geconstateerde verbreding van de dip bestrijkt dan ook de volle breedte van de bedrijfsactiviteiten.
Bovendien merken Maloney en financieel directeur Andy Bryant op dat het niet alleen een Amerikaanse aangelegenheid is. De Europese resultaten zijn al enige tijd onder de maat en de Aziatische markten lijden onder de afhankelijkheid van export naar de Verenigde Staten.

Schrappen

Intel schrapt de komende negen maanden dan ook vijfduizend banen. Woordvoerders zeggen dat het merendeel daarvan zal verdwijnen door 'natuurlijk verloop'. Zij ontkennen dat sprake is van massa-ontslagen. Intel heeft in totaal 87 duizend werknemers.
De bijgestelde financiële verwachtingen voor het eerste kwartaal gaan uit van een omzetdaling van 25 procent ten opzichte van de 8,7 miljard dollar van het vierde kwartaal vorig jaar. Begin dit jaar ging Intel nog uit van een daling van ongeveer 15 procent voor dit kwartaal. Daarbij merkte het op dat die prognose al 10 procent lager lag dan het gebruikelijke verschil (-5 procent) tussen het vierde en eerste kwartaal.
Verder staat Intels winst ook onder druk. Het bedrijf verdedigt zich met de mededeling dat de bruto winst altijd al onderhevig is aan fluctuaties. Dit komt voort uit investeringen in nieuwe fabrieken en modernisering van huidige productiefaciliteiten. De resultaten voor het eerste kwartaal worden op 17 april bekend gemaakt.

Besparen

Verder gaat de chipproducent ook op de besparingstour; het concern wil gedurende dit kwartaal 15 procent van zijn uitgaven schrappen. Deze besparing moet voortkomen uit nieuwe maatregelen, zoals het uitstellen van salarisverhogingen en het beperken van het budget voor onderzoek en ontwikkeling.
Financieel directeur Bryant kan analisten geen toekomstig lichtpunt voorhouden. Hij kan niet zeggen wanneer zijn bedrijf - of de totale markt - begint aan een herstelperiode. "Op dit moment kan ik geen hoop bieden voor Intels situatie of voor de wereldwijde economie."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.