Pentium Pro doorbreekt barrière

Op Wintel-standaard gebaseerde servers krachtiger

Een nieuwe generatie servers gebaseerd op een standaard van Intel kan zes of acht Pentium Pro-processoren benutten zonder dat er modificaties aan applicaties of besturingssysteem nodig zijn. Deze aanpak zal de prijzen in de servermarkt onder druk zetten.

Het ziet er naar uit dat nog dit jaar verschillende leveranciers met server-systemen op de markt komen die meer dan vier Pentium Pro-processoren bevatten. Daarmee zullen de prijzen van de grotere server-systemen onder druk komen te staan omdat de nieuwe lichting op Intel Pentium Pro en Microsoft Windows NT gebaseerde servers ruim de helft goedkoper kan uitvallen dan bestaande op bedrijfseigen standaarden gebaseerde Unix-servers van bijvoorbeeld HP, Sun Microsystems en IBM.
Axil Computer, een Amerikaanse dochter van het Zuidkoreaanse Hyundai Electronics, heeft als een van de eerste aangekondigd een systeem met acht Pentium Pro's draaiend onder Windows NT gereed te hebben. De servers zijn nu al leverbaar en gaan tussen de 60.000 en 100.000 dollar kosten. Op vrij korte termijn worden er concurrerende systemen verwacht van een reeks andere fabrikanten als NCR, Advanced Logic Research, Corollary en Tricord Systems.

Ondersteuning

Deze leveranciers maken allen gebruik van Intels Standard High Volume Multiprocessing specificatie waarmee applicaties en besturingssystemen in staat zijn de extra toegevoegde processoren te gebruiken zonder dat verdere aanpassingen benodigd zijn. De ondersteuning van de Intel-standaard is belangrijk. Daarmee onderscheidt de nieuwe lichting serverfabrikanten zich van andere leveranciers die systemen bouwen met meer dan vier processoren. De bestaande grote Unix-computers werken veelal volgens de Non-Uniform Memory Access (Numa) techniek. Dat vereist speciale bedrijfseigen hard- en software, wat de prijzen hoog houdt.
De servers met vier Pentiums zijn inmiddels al een standaardprodukt geworden dankzij Intels standaard leverbare SHV-moederborden en de Orion-chipset.

Grote belangen

De belangen in de servermarkt zijn groot. Er werd in 1996 voor meer dan zestig miljard dollar aan servers verkocht. Door de komst van de Pentium Pro en Windows NT zijn al een paar PC-leveranciers in staat gebleken een belangrijk deel van de onderkant van de servermarkt naar zich toe te trekken. Vooral Compaq en Gateway 2000 lijken van deze trend geprofiteerd te hebben. Ook voor Microsoft heeft het succes van de Pentium Pro/Windows NT-servers grote gevolgen. Beleggingsanalist Montgomery Securities voorziet dat Microsoft volgend jaar al voor 3,74 miljard dollar aan software voor servers zal omzetten. In 1994 blonk Microsoft nog uit door afwezigheid op die markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-14T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.