Sun verbindt XML met Java

Websites voor elektronische handel worden eenvoudiger te beheren

Sun slaat een brug tussen de meest veelbelovende talen voor het bouwen van webapplicaties, XML en Java. Daardoor wordt Java een doelmatig hulpmiddel voor het bouwen van websites voor de elektronische handel. Vorige week introduceerde Sun alvast een interface die XML (Extensible Markup Language) verbindt met Java applicaties. De interface zorgt ervoor dat XML browsers van Sun, IBM en Microsoft verwisselbaar zijn. Microsoft heeft het concurrerende product Biztalk framework.

Een XML-browser analyseert en leest XML tekst in een applicatie. Dat gaat op een vergelijkbare manier als een webbrowser Html leest voor het genereren van webpagina's op een computer. Tot nu toe moeten ontwikkelaars software schrijven die Java verbindt met het bladerprogramma.
Volgens Anne Thomas Manes, een analist van de Seybold Group, is de interface van Sun vooral belangrijk omdat de meeste programmeurs die ontwikkelen met XML, werken met de taal Java. "Sun helpt ontwikkelaars tijd en moeite te besparen door XML direct in Java in te bouwen," stelt Manes. De meeste XML-ontwikkelaars gebruiken Java en Sun maakt dat nu nog eenvoudiger.

Standaard

Volgens aanhangers van XML ontwikkelt deze taal zich tot de web-standaard waarmee bedrijven eenvoudig en goedkoop online transacties kunnen doen met klanten en partners. Terwijl Html, de taal voor het bouwen van websites, een beperkte vocabulaire heeft, stelt XML ontwikkelaars in staat zelf hun taal uit te breiden zodat ze applicaties kunnen bouwen die data kunnen uitwisselen, zoals informatie over prijzen en producten. Veel industrieën hebben inmiddels voor XML gekozen voor het bouwen van webapplicaties voor het zaken doen tussen bedrijven.
De definitieve versie van de XML Java interface kan men nu downloaden van de website van Sun. Nancy Lee, product manager van Sun, stelt dat de definitieve versie nog een paar bug fixes bevat, maar dat het stabiel genoeg is. Volgens Lee is Sun van plan de interface een standaard onderdeel te maken van Java. Ondertussen werkt Sun ook aan een technologie waarmee ontwikkelaars makkelijker Java code aan hun webpagina's kunnen toevoegen. Met de nieuwe standaard XSL (Extensible Stylesheet Language) kunnen programmeurs makkelijk XML gebruiken om software met elkaar te verbinden.

Java Beans

Lee stelt dat Sun verder van plan is XML te ondersteunen in Enterprise Java Beans, een programmamodel waarmee ontwikkelaars met herbruikbare code werken. In het volgende kwartaal wil het bedrijf komen met een eerste versie van een technologie die inzicht geeft in de structuur van een XML-document en vervolgens automatisch de Java softwarecode genereert die nodig is voor het programmeren van een bepaalde functie. Lee legt uit hoe deze techniek kan worden gebruikt: "Als een bedrijf bijvoorbeeld een inkooporder in XML ontvangt dan genereert deze techniek automatisch de Java-code voor het magazijn die nodig is om de order uit te voeren."
Sun werkt nu ook aan richtlijnen die in detail vastleggen hoe softwareontwikkelaars Java en XML samen kunnen gebruiken. Deze richtlijnen worden ondersteund door het Oasis consortium, waarvan ook IBM en Oracle lid van zijn. Oasis wil een standaard formuleren voor XML waarmee bedrijven data naar elkaar toe kunnen sturen.
 
Standaard Java 2 niet meer bij Ecma
Sun Microsystems heeft er uiteindelijk voor gekozen de standaardisering van zijn Java 2-specificatie niet over te laten aan de European Computer Manufacturers Association (Ecma). In een brief aan de voorzitter van de Ecma, Malcolm Bermange, vraagt George Paolini om ontbinding van TC41, de commissie die was gevormd om de standaardisering te begeleiden. Paolini is vice-president Java community development software products and platforms bij Sun.
De Britse nieuwsdienst Computerwire, wist de hand op de brief te leggen en meldt dat Sun vindt dat Ecma geen duidelijke garanties biedt om de belangen van Sun en de Java-gemeenschap te waarborgen. Een Sun-woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag welke garanties Sun dan wel wil. Bermange reageerde teleurgesteld op het besluit - waarop Sun zich haastte te zeggen dat de relatie met Ecma goed is en blijft.
Toch gloort 'openheid' voor Java. Deze week heeft Sun specificaties van zijn nieuwste Java Community Process (JCP) overhandigd aan zijn belangrijkste klanten: IBM, Bea, Oracle en Compaq. IBM's Scott Hebner, director e-business and marketing, zegt dat hij het nieuwe JCP gebruikt om de druk op te voeren bij Sun om Java vrij te geven aan de gemeenschap voor open broncode.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-10T00:00:00.000Z Wim Amerongen