Machtsstrijd binnen directie Apple

De geruchten worden steeds sterker dat Apple op een nieuwe bestuurscrisis afstevent. Steve Jobs, een van de oprichters van Apple, die onlangs als parttime-adviseur terugkeerde, is volgens insiders een wolf in schaapskleren, zo bericht de Financial Times. Sinds zijn terugkomst bouwt hij aan een stevige machtsbasis door medewerkers van zijn door Apple overgenomen Next Software te benoemen op invloedrijke posten. Ook een andere Apple-oprichter, Stephen Wozniak, is als parttime-adviseur teruggekeerd.

De positie van eerste man Gilbert F. Amelio, die Jobs aantrok, wankelt. Hij ligt meer en meer onder vuur doordat de omzet blijft inzakken en de verliezen groter worden. Verder zijn de afgelopen twee weken vijf managers vertrokken en is één naaste medewerkster van Amelio op een zijspoor beland.
Kringen rond Jobs zeggen dat hij niet gelooft dat Amelio en zijn gevolg de kar uit de modder kunnen trekken. Jobs heeft oud-medewerkers van Apple gevraagd terug te keren. Hij wacht een geschikt moment af om Amelio van zijn troon te stoten en de macht te grijpen, zo wordt gemeld. Zelfs wordt gefluisterd dat Jobs een buy-out niet zal schuwen indien de aandelenkoers nog verder zakt. Apple-alumni en Macintosh-gebruikers juichen zo'n machtsovername toe. Marktanalisten hebben geen groot vertrouwen in de zakelijke kwaliteiten van Jobs. Zij zullen niet raar opkijken als blijkt dat de machtsstrijd slechts een storm in een glas water is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-07T00:00:00.000Z Rik Sanders