IBM ontwikkelt componenten voor Dell

PC-divisie moet zichzelf meer bewijzen

IBM en Dell hebben vorige week een overeenkomst gesloten voor de productie van essentiële onderdelen voor de PC's van Dell. Met dit contract, dat een geldigheidsduur van zeven jaar heeft, is een bedrag gemoeid van zestien miljard dollar.

IBM zal Dell voortaan voorzien van diverse PC-componenten, waaronder harde schijven, chips, netwerkapparatuur en beeldschermen. De PC-fabrikant betrekt deze onderdelen bij IBM om zijn nieuwe, zelf-ontwikkelde productreeksen uit te breiden, met name servers, opslagsystemen en laptopcomputers. Volgens analisten is dit de grootste bevoorradingsovereenkomst die ooit is gesloten in de geschiedenis van de computerindustrie.

Bevoorrading

Op de lange termijn resulteert dit in een flinke groei voor IBM's divisie voor componentenbevoorrading. Dat is inmiddels één van de snelst groeiende takken van de computerreus. Sinds de oprichting in 1993 is die afdeling 44 procent gegroeid. Dat resulteerde vorig jaar in een omzet van 6,6 miljard dollar. Analist Amit Chopra van aandelenhandelaarsbank First Boston schat dat IBM 9,5 miljard dollar extra inkomsten verkrijgt middels deze overeenkomst met Dell. Merril Lynch-analist Steve Milunovich schaart zich achter deze voorspelling en meent dat IBM de helft tot tweederde overhoudt van de zestien miljard dollar.

Toenemende druk

De inkomsten van deze extra productie worden echter verspreid over de zeven jaar van de overeenkomst. De twee nieuwe partners verklaarden op een gezamenlijke persconferentie in New York dat deze overeenkomst slechts de eerste stap is in hun hechte samenwerking. Dit leidt tot toenemende druk op IBM's eigen PC-divisie, die zichzelf nu meer moet bewijzen tegenover het eigen bedrijf. Bovendien zou het produceren van componenten lucratiever zijn dan het fabriceren van complete PC's. Analist Milunovich schat dat tweederde van de waarde in een PC zit in het maken van de onderdelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker