Intel haalt neus op voor Firewire

Intel kondigde op zijn Developers Forum aan dat de volgende generatie USB (Universal Serial Bus) en een snellere versie van de ATA-66-interface nabij zijn. Hiermee wil de chipproducent een tegenwicht vormen voor de Firewire-communicatietechnologie (IEEE 1394) van Apple.

USB 2.0 biedt een datadoorvoersnelheid van 120 tot 240 megabit per seconde, aldus algemeen directeur Pat Gelsinger van Intels desktopdivisie. Berichten in de Amerikaanse pers doen zelfs gewag van een topsnelheid van 300 Mbps. Hoe dan ook een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 12 megabit per seconde van USB 1. Dit belooft een forse concurrent te worden voor Firewire. Gelsinger beweert zelfs dat die snel een 'niche-technologie' zal worden.

Harde schijven

Volgens Gelsinger onthult Intel de eerste specificatie op zijn volgende ontwikkelaarsbijeenkomst in september, terwijl PC's met de nieuwe bus medio 2000 op de markt verschijnen. De opvolger van de ATA-66-communicatie-interface voor IDE-harde schijven heet Future ATA en biedt datasnelheden tot 1 gigabit per seconde. De verwachting is dat PC-fabrikanten de processorfabrikant zullen volgen in diens richting voor communicatie tussen computerapparatuur. Een opvallende uitzondering hierop is echter Compaq, dat blijft bij zijn beslissing om IEEE 1394 te steunen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker