Grid aanzwengelen, niet sturen

Telematica Instituut wil commerciële toepassingen bevorderen

Het Telematica Instituut stelt zich bescheiden op met zijn bedrijfsonafhankelijke groep voor gridcomputing. "Wij zijn katalysator en geen sturende of bepalende kracht", zegt Bert Dekkers, als projectontwikkelaar verbonden aan het instituut.

Dekkers heeft vierendertig jaar bij IBM gewerkt en was daar onder meer bezig met grid-technologie. "Professor Herzberger was voortrekker van grid voor wetenschappelijke toepassingen. Wij willen dat nu doen voor commerciële toepassingen. Grid is namelijk minstens zo belangrijk voor e-zakendoen als het is voor e-wetenschap."

Geen praatgroepje

Het doel van de grid-groep vereist missiewerk en eendracht, aldus Dekkers. "We moeten eerst uitleggen wat grid is en waarom het belangrijk is voor het bedrijfsleven. Gelukkig zijn we het wel eens over het concept." Daarnaast komen er concrete acties; toepassingen bedenken en projecten opzetten. "We willen gen praatgroepje zijn", benadrukt Dekkers.
De groep verenigt ict-concurrenten als IBM, Sun en HP. Er zijn gesprekken met diverse andere partijen over toetreding. "Het zou niet gepast zijn om nu al namen te noemen", zegt Dekkers. Hij geeft wel aan dat geschikte participanten onder meer zitten in de hoek van flexibele toeleverancierketens.
Hij vertelt dat er geen specifieke volgorde zit in de partijen die zijn en worden benaderd. Bovendien moeten dat niet alleen ict-leveranciers zijn. "Er is wel onderscheid, bijvoorbeeld tussen leveranciers en gebruikers. Bij die laatste groep denk je in eerste instantie aan Shell, DSM en de banken." Dat betreft veelal rekenklussen die vergelijkbaar zijn met wetenschappelijke grid-toepassingen. "Wij willen echter verder gaan: echte applicaties voor e-zakendoen bevorderen, bijvoorbeeld ook voor het mkb."

Uitbesteding

Hij noemt financiële analyses als concreet voorbeeld. "Grid is interessant voor het bedrijfsleven omdat het inhaakt op het idee van virtuele organisaties. Denk daarbij ook aan webdiensten." Dekkers verwijst hiermee naar de toenemende uitbesteding van niet-kernactiviteiten, ook ict, door bedrijven. "Let wel: niet alle ict wordt uitbesteed. Een bekend voorbeeld is Nike. Dat is eigenlijk een kleine organisatie. Een recenter voorbeeld is IBM, dat de productie van achtereenvolgens zijn pc's, servers en harde schijven heeft uitbesteed. Daarvoor moet je je bedrijfsprocessen goed afstemmen op die van je toeleveranciers. Een grid-opzet is dan een voorwaarde."
Een tweede reden waarom grid 'spannend' is, ligt in de opkomst van e-nutsmiddelen waarbij gebruikers ict-middelen inhuren. "Dat idee is op zich niet nieuw, maar nu gebeurt het in combinatie met Internet-technologie en standaarden, zoals webdiensten." Dekkers wil geen herhaling van de asp-hype; hij benadrukt dat eventuele grid-toepassingen wel economisch aantrekkelijk moeten zijn, zeker nu. "Het gaat om het efficiënt delen van ict-middelen. De economische omstandigheden dwingen daarbij tot urgentie."
De groep wil dan ook voor eind dit jaar enkele concrete initiatieven of zelfs projecten onthullen. Het uitgangspunt is commercieel nut. "Wel vanuit technologisch begrip, maar gemotiveerd door commercie. Het moet wel concreet leiden tot praktische, zakelijke toepassingen."

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.