Sun wil naar abonnementen

Serverproducent overtuigd van eigen koers

Sun Microsystems zette vorige week zijn strategie voor het komende jaar uiteen. President Scott McNealy benadrukte de innovatie van zowel de software als de hardware. Softwarehoofd Jonathan Schwarz onthulde een andere innovatie: een gedeeltelijke overgang naar software-abonnementen.

Ultrasparc V in aantocht
De vijfde generatie van Suns Risc-processor Ultrasparc komt in 2005 uit. De chip wordt geproduceerd met transistorlijnen van 90 nanometer. Eerst moet dit jaar nog de Ultrasparc IV verschijnen. Deze combineert twee processorkernen op één chip. De Ultrasparc IV is compatibel met de huidige III-systemen. Volgend jaar verschijnt een lichtere IV-variant, codenaam Gemini, voor kleine servers en serverbladen.
De producent zette vorige week op zijn analistenbijeenkomst de plannen voor zijn bedrijfseigen chip uiteen. "We hebben onze toekomstplannen nooit echt met jullie gedeeld. Daardoor ontstaan rapporten dat Intel heeft gewonnen en dat Sparc niet meer relevant is", stelt vice-president David Yen, verantwoordelijk voor de processoren.
Vice-president Schwarz, verantwoordelijk voor de softwaredivisie, zegt dat Sun een abonnementconstructie overweegt voor zijn serverapplicaties. Dit initiatief, codenaam Project Orion, moet in juni starten. Orion behelst de verwerking van meer serversoftware in Suns besturingssysteem Solaris om daar dan abonnementskosten op jaarbasis aan te verbinden. Solaris krijgt voortaan elk kwartaal opwaarderingen en uitbreidingen.
"Het prijsschema is dan beter te voorspellen. Op de lange termijn kunnen we zelfs overgaan naar facturering op basis van een kostenteller, dus betaling naar gebruik", aldus de topman. Hij onthulde deze plannen vorige week op Suns Worldwide Analyst Conference voor financieel analisten.
Eerder beproefde aartsrivaal Microsoft al een abonnementconstructie voor softwarelicenties. De eerste proef was met het Office-pakket. Uiteindelijk is dit initiatief gedeeltelijk gerealiseerd in de omstreden nieuwe licentievoorwaarden voor het bedrijfsleven. Het bedrijf speelt nog met de idee van een breder abonnementsmodel.
Mobiele Athlon-chip in bladen
Sun kiest voor AMD's Athlon XP M-processoren in zijn serverbladen. Sun kondigde 10 februari al aan zijn Sunfire-machines te voorzien van Via-chipsets en ook een andere processor. Dit zou een nog niet onthulde x86-processor zijn met een kloksnelheid van 1,3 GHz en minstens 256 KB aan Level 2 cache-geheugen.
Nu is bekend dat de serverbladen leverbaar zijn met Suns eigen Risc-processor Ultrasparc IIi of AMD's Athlon voor mobiele computers. De eerste variant, met een kloksnelheid van 650 MHz, verschijnt in het tweede kwartaal. De systemen met Athlon XP M, op 1,2 en 1,4 GHz, komen in de tweede helft van dit jaar.
De keuze voor de AMD-processoren is ingegeven door het lage energieverbruik. Sun wil een maximaal verbruik van 1000 Watt neerzetten. "AMD heeft het beste compromis tussen prijs, dichtheid, energieverbruik en generatie van hitte", verklaart productmanager Laurent Chaumereuil, verantwoordelijk voor edge-computing bij Sun.
Schwarz poogt critici te sussen met de verzekering dat zijn bedrijf Orion niet zal opleggen; Sun blijft voor zijn besturingssysteem en applicaties ook het standaard prijsmodel per gebruikte processor hanteren. Ondertussen prijst het Orion aan met de stelling dat dit de complexiteit - en daaruit voortkomende kosten - vermindert van grote implementaties van software-infrastructuren.

Ook Linux

Sun wil deze software-integratie en het bijbehorend abonnementenmodel ook toepassen op zijn Linux-uitvoering. Die is gebaseerd op de distributie van Red Hat en draait op de serverbladen (blades) van Sun. Eerder kwam Linux-distributeur Red Hat al met een soortgelijk idee; het rekent een maandelijks bedrag voor prioriteit bij het downloaden van opwaarderingen en lapmiddelen.
Verder bevestigde Schwarz dat zijn Project Madhatter deze zomer komt. Dit is een op Linux gebaseerd pakket met Microsoft-compatibele desktopapplicaties voor kantoormedewerkers. Schwarz onthulde dit project vorig jaar al op de bedrijfsbrede Network-conferentie van Sun. Hij zei toen dat Madhatter begin 2002 zou uitkomen. Dit was afhankelijk van de lopende onderhandelingen met geïnteresseerde pc-leveranciers, waaronder enkele Taiwanese spelers.

Innoveren

McNealy benadrukte de volgens hem sterke positie van zijn bedrijf. Sun draait al drie kwartalen met verlies, maar de president laat zich daar niet door storen. "Wij doen veel aan innovatie. Dat levert uiteindelijk geld op."
Analist Steven Milunovich van investeringsbank Merrill Lynch deelt die mening niet. "Het succes van Sun is ervan afhankelijk of het bedrijf betaald wordt voor zijn technologie. Het is nu moeilijk te zeggen of dat inderdaad gaat gebeuren." Milunovich wijst erop dat Suns software voor ict-infrastructuren nog volop in ontwikkeling is.
De serverproducent blijft bij zijn bedrijfseigen Ultrasparc-processor en Unix-variant Solaris. Toch meent Milunovich dat Sun meer energie steekt in de x86-variant van zijn besturingssysteem, en geïntegreerde softwareoplossingen. De steun voor Linux zou welgemeend, maar niet prioriteit nummer één zijn, stelt de analist. Hij voorziet voor de korte termijn geen sterk herstel voor Sun, maar is positief over de lange termijn.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.