Dell wil hogerop

Naast zwaardere producten en diensten overnames in verschiet

Dell breidt zijn portfolio uit om hoger in de bedrijfsmarkt te komen. De directe pc-leverancier heeft al zware servers, met Xeon-processoren en Serverworks-chipsets, onthuld en komt met nieuwe diensten en producten op het gebied van opslag en netwerken.

Operationeel directeur Kevin Rollins zegt dat de pc-producent mede via overnames naar de bovenkant van de markt wil doorstoten. Voorheen zag Dell weinig nut in overnames vanwege de vaak optredende integratieproblemen. "Er zijn niet veel bedrijven met dertig miljard dollar omzet die zonder overnames groeien naar zestig tot tachtig miljard. Acquisities moeten dus onderdeel zijn van onze strategie", aldus Rollins. De topman zegt wel behoedzaam te werk te gaan. "Ongeveer 80 procent van alle overnames mislukt. We willen kopen op een ordelijke manier. We moeten de kennis daarvoor nog ontwikkelen. We beginnen klein."
Niet bekend is of Dell al bedrijven op het oog heeft. Het jachtterrein is de markt voor opslag- en netwerkdiensten. Dell reageert hiermee op computerleveranciers annex dienstverleners als HP en Compaq, die willen samengaan, en IBM.

Groei volhouden

Dell wil de huidige groei, zowel financieel als in marktaandeel, volhouden. De pc-markt kwakkelt en zou aan verzadiging lijden. Onderzoeksbureau IDC ziet voorlopig nog geen eind aan de prijserosie in de pc-markt, die ook servers met Intel-processoren omvat. De prijsoorlog die Dell in het derde kwartaal begon heeft de pc-markt tot nu toe 30 procent omzet gekost, aldus IDC. Daarnaast signaleert het onderzoeksbureau langere periodes voor het vervangen van pc's. Volgens IDC heeft de komst van Microsofts Windows XP de computerverkoop nog geen grote impuls gegeven.
Dell spreekt dat tegen en verwacht binnenkort in te spelen op een verversing van zakelijke pc's. Financieel directeur Jim Schneider spreekt van een opgekropte vraag, maar weet niet of die nog in de eerste helft van dit jaar leidt tot een groeiende verkoop. Het concern zoekt het dan ook hogerop, deels om de pc-afhankelijkheid te verminderen en deels vanwege de hoge marges bovenin de bedrijfsmarkt.
De wederverkoopovereenkomst met opslagleverancier EMC past in deze strategie. Rollins verwacht dit jaar een miljard dollar omzet te halen uit die samenwerking. Dells bestaande opslagactiviteiten zouden ook jaarlijks een miljard omzet opleveren.
De alliantie met EMC betreft alleen de Clariion-opslagapparatuur die het in handen kreeg via de overname van serverproducent Data General. De servers van dat ingelijfde bedrijf zijn inmiddels uitgefaseerd. EMC's eigen zware Symmetrix opslagserie valt niet onder de overeenkomst.
De pc-leverancier heeft ook een cluster-overeenkomst gesloten met Cray. Die supercomputerfabrikant gaat geclusterde Dell-systemen met Linux leveren voor zware berekeningstaken (high performance computing). Dit gaat verder dan een reguliere oem-relatie; de twee partners ontwerpen samen toekomstige cluster-servers en spelen elkaar klanten door. Dell is het aanspreekpunt indien een gebruiker zelf een cluster wil bouwen, en levert daarbij enige netwerkdiensten en software. Cray is het aanspreekpunt wanneer een klant meer diensten wil afnemen, zoals evaluatie, installatie, integratie en onderhoud.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.