Intel haalt buikriem niet aan

Investeer in recessie

Intel-president Craig Barrett zegt nu juist meer te investeren als tegengif voor de relatieve dip in de Amerikaanse economie. De topman riep vorige week in zijn toespraak op het Intel-ontwikkelaarsforum de aanwezigen op dit voorbeeld te volgen.

De Amerikaanse industrie, waaronder de IT-sector, bevindt zich momenteel in een relatieve recessie. Nagenoeg alle ondernemingen reageren hierop door de buikriem aan te halen. De laatste maanden hebben bedrijven als Cisco, 3Com, Motorola, Dell, EMC en Sun Microsystems al ontslagen, besparingen en reorganisaties aangekondigd. Dit in reactie op tegenvallende verkoop-, omzet- en winstcijfers.
"Ontwikkelaars moeten zich voorbereiden op herstel om zo de gehele industrie weer op het goede spoor te krijgen", aldus Barrett. Hij meent dat de markt verkeerd reageert. "Je kunt je niet uit een recessie besparen."
De topman redeneert dat besparingen de positie van ondernemingen verzwakken. Daardoor kunnen zij niet effectief inspringen op marktherstel, zodra dat - onvermijdelijk - aantreedt. De topman roept dan ook it-leveranciers en -gebruikers op niet naar de korte termijn te kijken, maar te investeren in nieuwe technologie.

Aldous Huxley

"We hebben nu de gelegenheid om deze brave new world te stimuleren", stelt Barrett. Hij gebruikt deze verwijzing naar de pessimistische toekomstvisie van schrijver Aldous Huxley overigens in positieve zin. "We kunnen onze route uit deze recessie zelf ontwikkelen."
De chipproducent investeert dit jaar nog twaalf miljard dollar in onderzoek, ontwikkeling en bedrijfsuitbreiding. Dit budget is bestemd voor onder meer het afmaken van Intels tweede 64-bit processor McKinley, het aanpassen van fabrieken voor chips met koperen transistorverbindingen, en het verder ontwikkelen van energiezuinige processoren (Pentium en Strongarm-variant Xscale).
 
 
Einde voor Pentium III
Intel wil zijn Pentium III-processor in de loop van dit jaar uitfaseren voor desktopsystemen. Woordvoerders van het bedrijf stellen dat tegen het vierde kwartaal van dit jaar het gros van de productie uit Pentium 4-chips zal bestaan. Pentium III-processoren zullen in het eerste kwartaal van 2001 nog wel verkrijgbaar zijn, maar dat betreft voornamelijk exemplaren die nog in voorraad zijn of zich in het distributiekanaal bevinden.
De mobiele uitvoering en de zware Xeon-variant van de Pentium III blijven voorlopig nog wel dienst doen in respectievelijk laptopcomputers en lichte tot middelzware servers. De aanstaande vernieuwde Pentium III, codenaam Tualatin, komt nog wel in het derde kwartaal uit, maar is niet specifiek gericht op de desktopmarkt. Tualatin is gebaseerd op een 0,13 micron productieproces waardoor de chip hogere kloksnelheden of een lager energieverbruik kan halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.