Motorola kiest Java-technologie voor draagbare apparatuur

Definitieve specificaties eind maart bekend

Dit artikel delen:

Motorola heeft een licentie genomen op Suns Java-technologie voor chipkaarten, ingebedde software en Java-chips. Sun komt naar verwachting eind maart met de definitieve specificaties voor Embedded Java.

Specifieke producten die Java gaan gebruiken wil Motorola nog niet bekend maken, maar het betreft vooral draagbare apparatuur. Het bedrijf is een grootmacht op het gebied van mobiele communicatie en ingebedde software voor de automobielindustrie. Duidelijk is dat zijn Java-strategie in de eerste plaats is gericht op reizende zakenlui. Nu hebben die vaak nog een laptop, een zaktelefoon, een pieper en een routesysteem in hun auto.
Volgens Joan DeLuca, vice-president en hoofd software-strategie bij Motorola's halfgeleiderdivisie, is het veel gemakkelijker om bellen, e-mail, datacommunicatie en het zoeken naar de weg in een enkel apparaat te combineren. Bovendien kan Java door zijn platformonafhankelijkheid de communicatie en uitwisseling van software tussen apparaten verbeteren. Dat is aantrekkelijk voor Motorola, omdat het in zijn producten verschillende soorten microprocessoren gebruikt.

Onbekend

Overigens heeft Sun de definitieve specificaties voor EmbeddedJava (een verkleinde versie van de Java-software voor netwerkcomputers die speciaal ontwikkeld is voor ingebouwde software) nog steeds niet bekendgemaakt. Na een vertraging van een half jaar zal Sun dat naar verwachting eind maart op de Java One conferentie in San Francisco doen. Het is overigens nog onduidelijk of dit besturingssysteem een rol van betekenis zal gaan spelen in ingebouwde softwaretoepassingen. Snelheid en minimale geheugenruimte zijn cruciaal. EmbeddedJava zal slechts zal slechts 512 kbyte mogen beslaan. Het is nog maar de vraag of deze software voldoende zal presteren om het op te nemen tegen de snellere alternatieven voor ingebedde software zoals C en assembleertalen.
Sun werkt met chipfabrikanten samen om de Java Virtual Machine (JVM) te optimaliseren voor verschillende microprocessoren. Naar verwachting zullen NEC, LG Semicon en Rockwell nog deze zomer op de markt komen met een netwerkcomputer en draagbare webbrowser op basis van Suns Picojava-processorkern voor embedded toepassingen. Maar Sun werkt ook met Motorola samen aan de optimalisatie van de JVM voor de 68000-, Power PC- en zelfs x86-processoren. In feite toont dit fijnslijpen aan dat het voordeel 'write once, run anywhere' van Java in ingebouwde toepassingen niet opgaat.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-06T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.