Europese servermarkt blijft groeien

Vorig jaar stegen de inkomsten van de serverleveranciers in de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) met bijna 8 procent vergeleken met 2003. "Vooral de landen die recent zijn toegetreden tot de Europese Unie zijn interessant", aldus IDC.

Volgens een rapport van marktonderzoeker IDC liet het laatste kwartaal van vorig jaar met een verkoop van 605 duizend exemplaren een groei zien van 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal.
De zwakke dollarkoers, nieuwe investeringen in it-infrastructuur, een toenemende vraag vanuit de mkb-markt en nieuwe groeimarkten als Oost-Europa ziet IDC als de belangrijkste redenen voor de groei. De West-Europese markt vertoont nu al zes kwartalen op rij groeicijfers. Dat is voornamelijk te danken aan de nieuwe groeimarkten. "De it-leveranciers richten hun pijlen steeds meer op die nieuwe markten", zegt IDC-onderzoekster Stefania Lorenz. "Vooral de landen die recent zijn toegetreden tot de Europese Unie zijn interessant."

Scherpe prijzen

De omschakeling naar x86-servers zette vorig jaar duidelijk door, waardoor de inkomsten uit dit soort systemen 17,8 procent hoger lagen dan in 2003. Ook de Windows-servermarkt doet het goed. De omzet steeg in 2004 met 21,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verkochte exemplaren groeide met 18,7 procent. De Unix-servers lieten wat betreft verkochte eenheden nog wel een stijging van 3,8 procent zien, maar de leveranciers incasseerden een omzetdaling van 2 procent. De toegenomen concurrentie en de daaruit voortvloeiende scherpe prijzen zijn hiervan de oorzaak.
Linux blijft het goed doen op de servermarkt, met drie opeenvolgende kwartalen van een tweecijferige groei. De jaarinkomsten uit Linux-servers stegen vorig jaar met 25,2 procent. Ook de markt voor 'bladeservers' maakte met een omzetverhoging van 80 procent een grote sprong voorwaarts.
IBM blijft met 33,8 procent marktaandeel de onbetwiste nummer één van de servermarkt in Emea, maar verloor in het vierde kwartaal van 2004 wel 1 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2003. HP, de nummer twee, zag als enige grote leverancier zijn inkomsten in het laatste kwartaal afnemen met 3,9 procent vergeleken met een jaar eerder, maar behield zijn marktaandeel over het hele jaar (29,5 procent). Sun (11,8 procent) en Fujitsu Siemens (7,7 procent) verloren een beetje marktaandeel (respectievelijk 0,7 en 0,3 procent). Dell profiteerde hiervan; dat zag zijn aandeel stijgen met 1,1 procent tot 6,8 procent. Het was hiermee de enige van de top-5 die marktaandeel won.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Kurt Focquaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.