Intel blikt vooruit tot 2015

64-bit Windows maakt doorbraak mogelijk

Tijdens het Intel Development Forums (IDF) dat begin deze maand in San Francisco plaatsvond passeerden veel technologische nieuwtjes de revue. Twee sprongen eruit: 64-bit en 'multi core'.

Pat Gelsinger, senior vice president & general manager digital enterprise group van Intel, gaf tijdens zijn speech het officiële startschot voor 64-bit verwerking. Een valse start, want 64-bit is niet nieuw, laat staan wereldschokkend of grensverleggend. Getuige daarvan het stille protest van aartsrivaal AMD, dat hoog in de lucht, exact boven het Moscone Center waar IDF werd georganiseerd, met vliegtuigen de volgende tekst in wolkjes schilderde: 'AMD Turion 64 Mobility'.
Terwijl AMD aan luchtacrobatie deed, stond Microsofts Windows-baas Jim Allchin naast Gelsinger de 64-bit versie van Windows aan te kondigen. Server Edition komt deze maand uit en XP Professional x64 Edition in april. AMD mag dan al twee jaar een 64-bit chip op de markt hebben, de echte doorbraak werd pas verwacht als Microsoft zijn besturingssystemen geschikt zou maken voor 64-bit verwerking.
Het andere nieuws komt van Intel zelf. Nog dit jaar schakelen we over op processoren met minstens twee 'cores'. De 'dual-core' processoren moeten een alternatief bieden voor multi-processor systemen. De 'dual'- en later ook 'multi'- of 'many-core' chips zijn overigens ook in multi-processor configuraties te gebruiken. Intel demonstreerde 90 nm- en de kleinere 65 nm 'dual-core' processoren. Tegen 2015 verwacht Intel honderden 'cores' op één processor te kunnen persen. De Wet van Moore is dus nog lang niet uitgewerkt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-11T00:00:00.000Z Bart De Landtsheer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.