35 jaar ict-nieuws - 5 (1968)

De basis ligt in 1957. In dat jaar richtten Ken Olsen en Harlan Anderson, beiden afgestudeerd aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology), het bedrijf Digital Equipment Corporation op. DEC richt zich op de productie en verkoop van hogesnelheids digitale circuits.

In 1959 komt het eerste product op de markt, de 18-bits PDP-1. De letters staan voor Programmed Data Processor. Een hele serie volgt, tot in 1965 de PDP-8 wordt geïntroduceerd, die voor achttienduizend dollar over de toonbank gaat. Het is een 12 bits minicomputer met een belangrijke vernieuwing, de omnibus, die alle componenten verbindt in één bus. Deze omnibus zal nog in veel computers gebruikt worden. Het besturingssysteem OS/8 staat aan de basis van Tops-10, RT-11 en het later zo bekend geworden CP/M. De PDP-8 is te zien als de eerste echte minicomputer. Hij zet de trend tot verkleining in. Het model wordt aangeprezen als 'tabletop', wat een verademing is na de kolossale mainframes en de toch nog mangrote PDP-5. Van de PDP-8 verschijnen een groot aantal uitvoeringen. In 1968 is het de beurt aan model 8/I. Wereldwijd zijn in totaal vijftigduizend exemplaren van de verschillende PDP-8's verkocht. Daarmee was DEC wereldleider op het gebied van minicomputers.
 
Henk Boot

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.