VS beperkt export Pentium III-servers

Zware servers met meer dan één exemplaar van Intels nieuwste Pentium III zullen in de Verenigde Staten aan exportrestricties gebonden zijn. Volgens de Amerikaanse wetgeving vallen die systemen namelijk in de categorie supercomputers. Een 800 MHz-versie, die volgend jaar uitkomt, veroorzaakt hetzelfde voor desktopcomputers.

De voortschrijdende PC-technologie is nu zover dat het de controle-limiet van 2000 miljoen theoretische operaties per seconde (Mtops) gaat overschrijden. Die grens is door de Amerikaanse overheid ingesteld voor de export van computers naar bepaalde landen, waaronder China, India, Pakistan, Rusland en de staten van de voormalige Sovjet Unie. Mtops is een criterium dat alleen door de regering van de VS wordt gehanteerd. Een PC met één 500 MHz Pentium III haalt de 2000 Mtops nog niet, maar een server met meer processoren doet dat wel.

Lobbyen

Directieleden van grote Amerikaanse computerfabrikanten kwamen vorige week al bijeen in Washington om te lobbyen tegen eenzijdige exportcontroles van de Verenigde Staten. Dit benadeelt Amerikaanse PC-leveranciers ten opzichte van buitenlandse fabrikanten die niet gebonden zijn door de beperkingen. Amerikaanse bedrijven moeten namelijk eerst langdurige procedures doorlopen voor het verkrijgen van exportlicenties. De leveranciers vrezen bovendien dat de regering de verwachte stroom verzoeken niet aankan.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.