Prijzen van opslag zakken in

De groeiende concurrentie tussen diverse leveranciers van opslagproducten leidt tot een prijzenoorlog die gebruikers meer opslag voor hun geld geeft.

In de Verenigde Staten zijn de gevolgen van deze concurrentie al merkbaar. Diverse schijf-fabrikanten, zoals Quantum, Western Digital en Seagate, zitten nu met overtollige voorraden die de prijs voor harde schijven doen instorten.
Volgens onderzoeksbureau Disk/Trend daalde de prijs van serverschijven met een capaciteit van 9 gigabyte vorig jaar al naar 700 dollar. "Gedurende de komende twaalf tot achttien maanden zet deze trend verder door. Voor 700 dollar heb je dan een schijf van 18 GB", meent directeur James Porter van Disk/Trend. De gemiddelde prijs per megabyte blijft ook instorten. Tien jaar geleden lag dit nog op een niveau van 11,5 dollar per MB, terwijl het vorig jaar 10 dollarcent per MB was, aldus Disk/Trend. Dit bureau berekent dat dit rond de millenniumwisseling 2 dollarcent zal zijn.
Op dit moment is de concurrentie voor opslagproducten het hevigst in de desktopmarkt. Fabrikanten wijken dan ook steeds meer uit naar de bedrijfsmarkt voor betere marges op hun producten, aldus Porter. In 1996 zijn er 105 miljoen schijven verkocht, terwijl er vorig jaar ruim 126 miljoen over de toonbank gingen. Disk/Trend voorspelt voor dit jaar een groei naar 149 miljoen. Ruim 12 procent van de vorig jaar verkochte schijven bestond uit zware opslagproducten voor netwerken en servers.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.