Tijdstip herstel pc-markt onduidelijk

Intel-president Craig Barrett is ervan overtuigd dat het herstel van de pc-markt komt, maar durft niet te zeggen wanneer. "Er zijn 160 tot 180 miljoen oude pc's in de markt, die toe zijn aan vervanging", bezwoer Barrett vorige week op het Intel Developer Forum in San Jose.

"De vorige vervanging in de opwaarderingscyclus van het bedrijfsleven vond plaats in 2000. De volgende is uitgesteld en het is onbekend wanneer die zal plaatsvinden. Hopelijk in 2003", spreekt de topman vrijuit in zijn opening van het IDF. "Maar opwaarderen gebeurt ook vanwege de stijgende tco (total cost of ownership) en de dalende efficiëntie van oude technologie. Daarnaast speelt ook het afbouwen van Microsofts ondersteuning voor oudere platformen. Die factoren stapelen zich op totdat het op een gegeven moment aantrekkelijk is om op te waarderen."
Toch waagt Barrett zich niet aan concrete voorspellingen. "Het herstel zal pas duidelijk zijn ingezet wanneer de pc-industrie twee goede kwartalen achter elkaar heeft doorgemaakt. Het gaat nu weliswaar goed met Intel, en ook Cisco doet het beter; Gartner neemt tekenen van herstel waar. Maar ik ga nu van kwartaal naar kwartaal, en ondertussen investeer ik voor het herstel."

Uitbreiding

De chipproducent breidt zijn capaciteit uit en moderniseert zijn fabrieken. Hij besteedt twee miljard dollar aan de omschakeling van zijn productiefaciliteit in Arizona (VS) naar de grotere 300 millimeter-omvang voor chipplakken (wafers). Deze fabriek produceert nu nog 200 millimeter-plakken.
De omschakeling moet in 2005 rond zijn. Intel heeft dan vijf fabrieken die chips produceren op 300 millimeter-plakken. Die grotere maat levert per productieronde ongeveer twee keer zoveel chips op tegen 30 procent lagere kosten. "We proberen onze capaciteit altijd in te richten om sneller te kunnen groeien dan de industrie. Wij zijn en blijven een siliciumbedrijf", vat Barrett samen.
Intel breidt niet alleen zijn productiecapaciteit uit, maar vergroot ook de diversiteit van zijn producten. Barrett vertelt dat zijn bedrijf dit jaar komt met nieuwe chipreeksen voor desktops, laptops en mobiele telefoons. Dit zijn respectievelijk de Prescott-kern in de Pentium-reeks, de Centrino-combinatie van de Banias-processor met chipset en draadloze netwerkchip, en de gecombineerde PXA-800f-chip (codenaam Manitoba) die een processor, flash-geheugen en een dsp-chip (digital signal processing) bevat. Deze nieuwe producten waren reeds te zien op het IDF, inclusief demonstraties van vroege versies en ingenieursprototypes.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.