Nieuwe Macs moeten ingezakte verkoop compenseren

Apple kleurt

Apple Computer onthulde vorig week op de Macworld-beurs in Tokio enkele licht verbeterde, felgekleurde modellen van zijn Mac-computers. Daarnaast zijn de prijzen van de modieuze Cube-computers verlaagd. Analisten twijfelen echter of dit voldoende is voor de computerproducent om het tij te keren.

De nieuwe, kleurrijke iMac-consumentenmachines bevatten snellere uitvoeringen (400, 500 en 600 MHz) van de relatief oudere G3-processoren (PowerPC 750cx en 750). Verder houdt de fabrikant het bij verbeteringen als meer systeemgeheugen en een cd-rewriter. Dit vult weliswaar een gat in de productlijn van Apple, maar heeft ook een prijs; het nieuwe instapmodel is honderd dollar duurder.
Apple zegt meerwaarde boven een lage prijs te stellen. "We moesten uiteindelijk keuzes maken", aldus marketingdirecteur Linda McNulty. Analist Richard Gardner van investeringsbank Salomon Smith Barney meent echter dat de prijsstijging en de nieuwe, psychedelische kleurpatronen de aantrekkingskracht van de iMac-reeks verlagen. "En dat terwijl Apple nu juist een breder publiek aan moet spreken", aldus Gardner.

Verzadiging

De Mac-fabrikant lijdt namelijk ook onder de verzadiging in de PC-industrie, die wordt mede versterkt door de relatieve dip in de Amerikaanse economie. Volgens marktonderzoeker PC Data lag Apple's verkoop in januari maar liefst 60 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het afgelopen kwartaal leed Apple een verlies van 247 miljoen dollar. Voor het komende kwartaal verwacht het bedrijf een lichte winst.
Analist David Bailey van financieringsinstituut Gerard Klauer Mattison begrijpt dat Apple winstgevender wil zijn, maar betwijfelt of een prijsstijging de juiste koers is. Hij meent dat Apple op korte termijn radicale veranderingen in zijn productlijn moet doorvoeren, zoals het verwerken van de snellere G4-processoren in de iMac-reeks.
Ondertussen doet Apple zijn best de duurdere Cube-computers neer te zetten in de massamarkt. De vorige week onthulde prijsverlaging naar 1300 dollar, exclusief monitor, moet de machine aantrekkelijk maken voor minder kapitaalkrachtige gebruikers. Verder pept Apple zijn serie bedrijfscomputers, de Power Macs, op met nieuwe grafisch geweld dankzij chips van 3D-chipsetfabrikant Nvidia.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.