Motorola krijgt licentie Apple

CUPERTINO, CA - Het in moeilijkheden verkerende Apple Computer is afgestapt van de politiek om slechts kleinere concurrenten toe te staan 'klonen' van de Macintosh te maken.

Met Motorola is een overeenkomst gesloten die een radicale breuk met het verleden inhoudt. Motorola krijgt als eerste grote marktpartij de mogelijkheid op ruime schaal 'Macs' te maken. Voor het Mac-besturingssysteem is niet alleen een licentie-afspraak gemaakt, maar Motorola mag pikant genoeg ook zelf weer licenties op dit systeem uitgeven. Dat laatste is voor Apple een geheel nieuwe ontwikkeling.
De nieuwe topman Gilbert F. Amelio is hiermee tegemoet gekomen aan de veelgehoorde kritiek dat Apple met zijn zeer restrictieve licentiebeleid zichzelf in de vingers heeft gesneden. Software-ontwikkelaars hielden de boot af, omdat de markt voor Mac-systemen een te beperkte omvang had. Sinds 1994 mochten alleen wat kleinere fabrikanten klonen maken, maar dat zette geen zoden aan de dijk.
Niet geheel toevallig werd voor Motorola gekozen. Deze onderneming maakt namelijk de Power-pc-chip, die in de laatste generatie Apple-computers wordt gebruikt. Motorola, Apple en IBM proberen met deze processor het bijna-monopolie van Intel te doorbreken. Puinruimer Amelio toont met deze verruiming van het licentiebeleid aan snel afstand te willen nemen van het verleden. Amper twee weken aan de top hakte hij de knoop door in de hoop het marktaandeel van de Macintosh weer op te vijzelen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.