Rekenmodel Fujitsu concretiseert TCO

Fujitsu heeft een rekenmodel en bijbehorend softwarepakket gebouwd waarmee klanten kunnen bepalen op welke manier ze de totale bedrijfskosten van PC's kunnen verlagen. Het IT-concern geeft met dit pakket, Ergosave, concreet inhoud aan het concept van Total Cost of Ownership (tco), dat Gartner Group heeft ontwikkeld. Het rekenmodel is tot stand gekomen in samenwerking met KPMG.

Het model is toepasbaar voor organisaties met meer dan vijftig werkplekken. Het onderscheidt drie fasen: de aankoopfase, de gebruiksfase en de zogenoemde investeringsbeschermingsfase. De software rekent aan de hand van de specifieke bedrijfssituatie uit hoe groot de besparingsmogelijkheden zijn en waar die liggen. Bovendien biedt het model een aantal algemene richtlijnen om de totale beheerkosten zo laag mogelijk te houden. In de aankoopfase van PC's kan met het rekenmodel een afweging worden gemaakt tussen aanschafprijs en levensduur. Een PC met een Pentium 133 MHz-processor en 16 MB intern geheugen bijvoorbeeld is goedkoper dan een PC met een Pentium II en 32 MB, maar is eerder aan vervanging toe.

Besparingen

Tijdens het gebruik van Ergosave moet een gebruikersorganisatie de basisgegevens invoeren, die zijn situatie weergeven. De software, gebaseerd op Microsoft Excel, genereert vervolgens een rapport met alle besparingen. Een praktijkvoorbeeld uit Engeland geeft aan dat de besparingen kunnen oplopen tot maar liefst duizend gulden per werkplek per jaar.  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-20T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.