Oorlog Symbian met Smartphone

Programmeurs zijn sleutel tot succes van platform

Ondanks de met de mond beleden openheid op het 3gsm-congres in Cannes is er een keihard gevecht gaande tussen Nokia en andere spelers achter Symbian en Microsoft. Beide willen het dominante platform worden voor de nieuwe generatie intelligente mobiele telefoons. Een grote programmeerachterban is een cruciale succesfactor.

Twee nieuwsfeiten domineren het 3gsm-congres deze week in Cannes. Microsoft heeft naast het Franse Orange een tweede Europese mobiele telefonie-aanbieder overgehaald om Smartphone te gebruiken. Het Duitse T-Mobile lanceert deze zomer een toestel met dit besturingssysteem. Daarnaast ontwikkelt het een dienst om bellers via het MSN-platform te laten chatten en mailen.
Het tweede feit wijst juist op een verzwakking van Microsofts positie. Samsung, dat tot nu toe zijn nieuwe generatie telefoons alleen zou voorzien van Smartphone en Palms besturingssysteem, meldt nu ook voor Symbian te willen kiezen. Alle grote mobiele telefoonfabrikanten ondersteunen dit besturingssysteem. Microsoft heeft vooral voet aan de grond gekregen bij Aziatische producenten van merkloze telefoons.

Onvolwassen

"Deze aankondiging geeft alleen maar aan dat Samsung op meer dan één paard wil wedden", zegt Juha Christensen, corporate vice-president mobile devices marketing bij Microsoft. "Het zegt niets over onze positie." Volgens hem is de markt voor de nieuwe generatie mobiele telefoons volop in ontwikkeling. Er zou nog geen ruimte voor concurrentie zijn, omdat alle aandacht gericht is op de onvolwassen producten en diensten. "Pas als er een markt is kan je spreken van competitie." Hij voorspelt dat in 2007 40 procent van de zeshonderd mobiele telefoons die dan in omloop zijn met hoogwaardige besturingssystemen is uitgerust.
"Competitie van andere platformen is goed. Alles wat de markt stimuleert verwelkomen wij", zegt Erik Andersen, vice-president mobiele telefoons bij Nokia. Dit concern heeft vergelijkbare toekomstverwachtingen. Sony-Ericsson en Nokia hebben de handen ineengeslagen om een kritische massa programmeurs voor hun ontwikkelplatform te krijgen. Er komen meer programmeerhulpmiddelen voor het Symbian-ontwikkelplatformen en een certificeringschema voor nieuwe toepassingen. Nokia heeft de Java-mogelijkheden in zijn besturingssystemen al daarmee uitgerust.
Christensen zegt niet te weten hoeveel van de zes miljoen programmeurs die op Microsoft-platformen werken binnenkort overstappen naar applicatieontwikkeling voor mobiele telefoons. "Als je het vergelijkt met de pda-markt zijn dat er op korte termijn tienduizend. Verder is de toekomst moeilijk te voorspellen." Er zouden nu ongeveer vijftig applicaties voor Smartphone zijn.
Nokia plaatst vraagtekens bij de slagkracht van Microsoft. Niklaas Savander, verantwoordelijk voor software-ontwikkeling bij Nokia: "Je kunt je afvragen of al deze ontwikkelaars zich aan mobiele applicaties zullen wijden. Duidelijk is dat de mensen die nu in Visual Basic programmeren weinig zullen bijdragen aan toepassingen voor mobiele telefonie, omdat de telefoon daar niet geschikt voor is."

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-21T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.