Gartner ziet toekomst voor Java naast Windows

'NT 5 op z'n vroegst pas in 2000 inzetbaar'

Java, programmeertaal annex platform-onafhankelijke besturingssysteem, zal volgens onderzoeksbureau Gartner het machtige Windows niet de das om doen. "Het is echter ook niet zo dat Java nooit wat zal worden", zegt Gartner-topman Scott Winkler. Hij voorspelt dat de trend naar 'network computing' zal doorzetten en dat Microsofts verovering van de bovenkant van de markt nog enige jaren op zich laat wachten.

De vijfde versie van Windows NT zal volgens Winkler pas in het jaar 2000 nuttig en bruikbaar zijn voor grote bedrijven. "Nieuwe technologie heeft altijd een incubatietijd nodig en NT 5 zit vol met niet eerder uitgebrachte elementen", benadrukt de analist. "Sommige dingen kun je niet in een laboratorium testen; die moeten in de praktijk op de proef gesteld worden. Zorg dat jij niet die praktijktest wordt", waarschuwt Winkler zijn klanten. Microsoft brengt inderdaad veel veranderingen aan in de nieuwe versie NT. Zo zijn er centrale informatie-indexen (directory services), verbeterde beveiliging, ondersteuning voor meerdere gebruikers onder de codenaam Hydra en vereenvoudigd beheer (zero administration). Dit alles is volgens de softwareleverancier gericht op het verlagen van de totale beheerkosten (tco). "Microsoft kreeg een Gartner-rapport in handen en nu kunnen ze er niet over ophouden", grapt Winkler, die al jaren praat over deze verborgen kosten.

Hydra simplistisch

NT 5 moet volgens Microsofts eigen schema eind dit jaar op de markt komen. Winkler beweert met enige scepsis dat dat wel het eerste kwartaal van 1999 zal worden. "Pas tegen het einde van volgend jaar zal dat besturingssysteem toe zijn aan grote bedrijven. NT wordt wel sterk, maar het moet daar naar toe groeien. Zo is Hydra nu nog vrij simplistisch; het ondersteunt meerdere gebruikers tegelijk, maar mist nog essentiële functies zoals verdeling van de werklast en voorspelling van die werkbelasting", aldus de platformen-analist.
Zijn visie blijft natuurlijk niet beperkt tot Windows NT. Winkler meent dat in de Unix-markt alleen de varianten van Hewlett-Packard, IBM en Sun groot zullen blijven. "Digital Unix maakt nog wel een kans", oordeelt hij minzaam. "De overige Unix-platformen zullen langzaam uitdrogen wat de beschikbare applicaties betreft." Maar Winkler is ook niet onverdeeld positief over de sterke spelers in de Unix-wereld. "De beschikbaarheid van dat platform is met de huidige 99,95 procent gegarandeerde uptime niet goed genoeg voor echt bedrijfskritische toepassingen". Weliswaar werken diverse fabrikanten hier nu aan, maar het tijdsschema voor deze verhoging van de systeembetrouwbaarheid bedraagt enkele jaren.

Overnamepad

Winkler heeft ook over Sun Microsystems zijn bedenkingen. "In wezen is dat nog steeds een hardware-firma die goede software en dienstenverlening ontbeert. De oplossing? Sun moet daarvoor een ander bedrijf opkopen, bijvoorbeeld een dienstenorganisatie zoals Unisys." Deze mening komt overeen met de hardnekkige geruchten dat Sun op het overnamepad zou zijn, met ondermeer de noodlijdende softwarefabrikant Netscape als doelwit. Beide bedrijven ontkennen dit echter met klem. Gartner acht de mogelijkheid dat Sun opgekocht wordt zeer minimaal. "Hardwarefirma's hebben software- en dienstenorganisaties harder nodig dan andersom", oordeelt Scott Winkler.
Vreemd genoeg erkent hij wel dat Sun met Java een krachtig software-platform in huis heeft. "Het zal geen Windows-killer zijn, zoals Microsoft vreest, maar het zal zeker zijn plaats hebben naast dat besturingssysteem." Winkler is het namelijk eens met de reclamekreet voor Java: software één keer schrijven en overal draaien. Dat Java-software op dit moment nog relatief langzaam is, geeft hij grif toe. "Vertaalde code is altijd trager dan code die voor een specifiek platform is geschreven. Maar dat speelt binnenkort geen rol meer, doordat de onderliggende hardware alsmaar sneller wordt. De compilatietijd voor Java-code zal een acceptabel niveau bereiken. Dus Java krijgt zeker nog toekomst."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.