IBM spitst nieuwe versie OS/400 toe op Internet

AS/400 draait voortaan standaard Java en Domino

IBM begint nu in ernst aan zijn offensief om het midden- en kleinbedrijf voor zich te winnen via de populariteit van Internet. De fabrikant lanceerde vorige week versie 4, release 2 van zijn besturingssysteem OS/400, dat Lotus Notes, Domino en Java kan draaien zonder tussenkomst van middleware. Daarnaast is er een nieuw, relatief licht model AS/400 beschikbaar. "Schaalbaarheid is meer dan alleen uitbreiden aan de bovenkant. Het omvat ook een lage instap", aldus Majo Diepman, directeur van de nieuwe divisie 'midrange systemen' bij IBM.

Eind vorig jaar gingen de afdelingen voor de AS/400 en de RS/6000 in elkaar op om zo een enkele divisie te vormen die middelzware systemen levert. Inmiddels is deze nieuwe IBM-tak uitgebreid met Netfinity NT-servers, voorheen van IBM's PC Company, en zware opslagproducten, voorheen onder de Storage-divisie. Volgens Diepman plukken haar klanten de vruchten van deze verschuivingen. "De verschillende platformen zijn nu niet langer gescheiden. Marketing, verkoop, consultancy en ondersteuning gebeuren nu allemaal gezamenlijk", legt zij uit. De IBM-directeur verzekert dat haar bedrijf geen platformen meer wil verkopen: "Het gaat nu om thema's."

Middelgrote bedrijven

Haar divisie wil hiermee vooral middelgrote bedrijven en departementen van grotere firma's veroveren. IBM schat dat die sector goed is voor ruim de helft van de IT-bestedingen. Die liggen jaarlijks wereldwijd op 300 miljard dollar en voor de Emea-markt (Europa, Midden-Oosten en Afrika) op 108 miljard dollar. De nieuwe IBM-afdeling streeft naar een flink aantal producten om elke potentiële klant een 'oplossing' te kunnen bieden. Zo lanceert de fabrikant ook nieuwe NT- en RS/6000-servers. De mogelijkheden van IBM's paradepaardje, de AS/400, worden echter het meest benadrukt.
Dat platform heeft er een nieuw model bij dat zwaarder is dan het reeds bestaande instapmodel 150. Die laatste machine wordt ook verbeterd en geleverd met het vernieuwde OS/400. Dat besturingssysteem draait Lotus Notes en Domino 'native', waardoor bijvoorbeeld een nauwe integratie mogelijk is met IBM's database DB2. Verder is de Java Virtual Machine geïntegreerd in de vernieuwde OS/400-software, die Java-code nu zonder vertaalslag kan gebruiken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.