Microsoft kiest ook voor Mips

Weer uitbreiding na concentratie op Arm-processor

Microsoft wil zijn ingebedde besturingssysteem toch niet te veel koppelen aan één processorplatform. De softwareproducent laat weliswaar zijn Windows CE, herdoopt tot Pocket PC, voornamelijk op Arm-chips draaien, maar heeft vorige week hernieuwde brede steun voor Mips-chips aangekondigd.

Windows CE was oorspronkelijk bedoeld voor Arm-, Mips-, PPC-, SuperH- en x86-processoren. Daaronder bevonden zich ook varianten als Mips16 en Arm Thumb. Tegenwoordig zijn de meeste fabrikanten van Pocket PC-handcomputers overgestapt op een - al dan niet eigen - variant van de Arm-processor. Microsoft doet dit ook middels de optimalisatie van zijn ingebedde besturingssysteem. De andere processorplatformen waar CE op draait, zijn nog veel in gebruik in industriële apparatuur. Daarvoor biedt Microsoft echter ook een ingebedde uitvoering van Windows NT, tegenwoordig XP.
In grote lijnen is deze ontwikkeling vergelijkbaar met de geschiedenis van serverplatform Windows NT, tegenwoordig getooid met een jaartalnummer. Dat bedrijfsbesturingssysteem was aanvankelijk bedoeld voor maar liefst vier processorplatformen: Intel, Alpha, Mips en Power PC (PPC). De laatste twee zijn wat NT-gebruik betreft echter nauwelijks van de grond gekomen. De ontwikkeling van de Alpha-uitvoering van NT is in augustus 1999 geschrapt door eerst Compaq en vervolgens Microsoft.

Alliantie

De Windows-leverancier wil voor zijn ingebedde besturingssysteem nog niet op één paard wedden. Het concern heeft nu een alliantie opgezet voor en met fabrikanten van Mips-apparatuur. Deze 'Mips Alliance for Windows CE' telt onder de eerste leden Broadcom, NEC Electronics, Texas Instruments, Toshiba, Ati Technologies en AMD. Laatstgenoemde kocht in februari vorig jaar Alchemy Solutions, ontwikkelaar van ingebedde chips op basis van Mips.
Doel van de alliantie is het ondersteunen van verschillende Mips-processoren door de nieuwe .Net-versie van Windows CE. Daarnaast wil Microsoft meer hardwarefabrikanten aantrekken die hun Mips-hardware optimaliseren voor CE.Net.
Vorig jaar heeft het bedrijf zich vooral geconcentreerd op Arm-processoren. Daaronder bevindt zich Intels verbeterde Strongarm-ontwerp Xscale, dat door veel computerproducenten wordt gebruikt voor hun handcomputers. Microsoft organiseerde vorig jaar op zijn campus een eerste conferentie, 'Executive Summit with Arm'. Vorige week hield het een soortgelijke bijeenkomst, 'Mips and Microsoft Summit'.
Microsoft wil Mips naast Arm aanprijzen voor zijn ingebedde platform. Begin vorige maand kondigde het een nieuwe samenwerking aan met Intel om gezamenlijk referentie-ontwerpen op basis van CE.Net en Xscale te ontwikkelen voor draagbare multimedia-spelers. Samsung en Viewsonic hebben zich reeds aangemeld. Microsoft wedt dus op twee paarden.
 
Ondersteunde processoren:
http://www.microsoft.com/windows/Embedded/ce.NET/evaluation/hardware/processors.asp


 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.