Dell snijdt wel in personeel

Computerproducent Hewlett-Packard beleeft ook moeilijke tijden

Pc-leverancier Dell ontslaat 1700 vaste werknemers in het kader van een forse bezuinigingsronde. Deze volgt op tegenvallende financiële resultaten over het begin februari geëindigde vierde kwartaal van vorig boekjaar. Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) heeft wel voldaan aan de verwachtingen van financieel analisten voor zijn fiscale eerste kwartaal, maar voorziet weinig groei voor dit jaar.

De nu onthulde ontslagen van vaste personeelsleden vertegenwoordigen de eerste grote ontslagronde sinds de oprichting van Dell in 1984. Vorige week deden reeds berichten de ronde over op stapel staande massa-ontslagen, maar zowel Nederlandse als Amerikaanse woordvoerders ontkenden dit toen. De voorspelde ontslagen zouden alleen tijdelijke werknemers betreffen.
Dell heeft eerder deze maand inderdaad tijdelijke contracten voor werknemers niet verlengd. De berichten over slechte tijden voor Dell zijn mede ingegeven door de winstwaarschuwing die het bedrijf vorige maand al uitte.

Beneden verwachting

Dell boekte in zijn vierde kwartaal een winst van 508 miljoen dollar op een omzet van 8,7 miljard dollar. In dezelfde periode vorig boekjaar bedroegen winst en omzet 436 miljoen en 6,8 miljard dollar. De nu behaalde omzet komt neer op achttien dollarcent per aandeel, net onder de door Wall Street verwachte negentien dollarcent.
De directe pc-leverancier heeft zijn verwachtingen voor het nu lopende eerste kwartaal van 2001 dan ook bijgesteld, naar een omzet van acht miljard dollar. Dat is een daling van 8 procent ten opzichte van het tegenvallende vierde kwartaal. De voorspelde omzet bedraagt zeventien dollarcent per aandeel.
President Michael Dell zegt nog vol vertrouwen te zijn. "Wij zijn positief over onze huidige positie in de markt en onze vooruitzichten voor toekomstige groei. De efficiëntie van ons directe verkoopmodel zal onze winst vergroten." Toch laat het bedrijf geen concrete verwachtingen los voor het boekjaar 2001.

Gewaarschuwd

De financiële resultaten van computerproducent HP voor diens fiscale eerste kwartaal kwamen wel overeen met de - onlangs naar beneden bijgestelde - verwachtingen van financieel analisten. In januari deed het bedrijf een waarschuwing uitgaan dat de resultaten fors lager zouden uitvallen dan oorspronkelijk was verwacht.
HP boekte een omzet van 11,9 miljard dollar, een stijging van 2 procent ten opzichte van de eerste periode in 2000 (11,7 miljard dollar). De winst kwam uit op 727 miljoen dollar, wat een daling van 12 procent betekent vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar (825 miljoen dollar).
"Dit was een moeilijk kwartaal en onze resultaten tonen dat aan", zegt president Carly Fiorina. Zij wijt de minimale omzetstijging en de lagere winst aan tegenvallende computerbestedingen door zowel consumenten als ondernemingen. Dit is ingegeven door de relatieve dip in de Amerikaanse economie, aldus de topvrouw.
De totale omzet uit de Amerikaanse markt daalde maar liefst 6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2000. HP voorziet voor het komende jaar weinig verbetering in de financiële situatie. De verwachte groei zal in 2001 onder de 10 procent blijven.

Voor het hoofd gestoten

Fiorina erkent dat haar pogingen de serververkoop op te drijven gedeeltelijk zijn mislukt. Verkopers van HP betraden namelijk het terrein van partners en wederverkopers van het bedrijf. De HP-president zegt dat dit ertoe leidde dat sommige van die ondernemingen ook producten van concurrenten opnamen in hun productportfolio.
Deze situatie verergerde doordat HP ook zijn marketingbudget voor verkoop door wederverkopers beperkte. Die partners dienen zelf meer bij te dragen aan de marketing en verkoop van HP-producten. De computerproducent wil dit probleem nu verhelpen door weer meer te besteden aan gezamenlijke acties.
Daarnaast vielen de financiële resultaten ook tegen doordat de verkoop van servers aan internet-bedrijven is gedaald tot praktisch nul, aldus HP. Ook de langverwachte zware Superdome Unix-machines dragen nog niet zoveel bij als was gehoopt. De verkoop van zware Unix-servers daalde met 54 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2000.

Beroering

Vooral de pc-markt is in beroering. De slechte tijdingen van Dell en HP zijn de zoveelste tekenen dat de pc-industrie nog niet toe is aan herstel. De aandelenkoersen van beide pc-fabrikanten én hun concurrenten hebben naar aanleiding hiervan al flinke klappen gekregen.
Analist Steve Fortuna van investeringsbank Merril Lynch ziet nog wel een lichtpuntje voor Dell. Diens bedrijfsmodel, fabricage op bestelling en directe levering aan klanten, zou toch groei kunnen brengen in de statische pc-markt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.