Netwerkcomputer vormt geen bedreiging voor PC-bolwerk

NC's die onder Java draaien en voor hun software volledig zijn aangewezen op Internet, veroveren ongeveer 10 procent van de zakelijke desktop-markt. Ze zullen nauwelijks een bres slaan in het 'PC-bolwerk'.

De schijfloze netwerkcomputer gaat in de eerste plaats de bestaande domme terminal vervangen. In 1998 zullen de NC-verkopen stijgen naar 1,5 miljard dollar. Dit voorspelt het onderzoeksbureau Forrester. De visie van Scott McNealy (Sun Microsystems) en Larry Ellison (Oracle) komt dus niet uit. Hun voorspelling dat de netwerkcomputers de PC's van de zakelijke markt zullen stoten, vindt bij Forrester weinig weerklank. Microsoft en Intel hoeven dan ook voorlopig niet bang te zijn.
Het bedrijfsleven heeft een enorm aantal PC's in gebruik, stelt Tom Rhinelander, marktanalist bij Forrester. "Daar zal men niet zo snel van afstappen als de nieuwe NC's op de markt verschijnen."

Intranetten

Niettemin gelooft hij dat NC's succesvol zullen zijn ter vervanging van de miljoenen bestaande domme terminals. "Ondernemingen haasten zich om al hun gebruikers op een intranet te krijgen. NC's vormen daarbij een goedkoop alternatief voor terminalgebruikers, die naar Internet en Java willen doorstoten. Op die manier is men minder duur uit dan bij complexe en moeilijk beheerbare PC's."
De NC brengt intranet binnen het bereik van een heel nieuwe groep gebruikers. Gebruikers zullen probleemloos verbinding kunnen houden met hun vertrouwde mainframe-applicaties, terwijl ze ook allerlei bedrijfsinterne informatie via het intranet kunnen opvragen, zoals de openstaande vacatures en de bedrijfsspaarregeling.
Terwijl Sun, Oracle en een heel scala aan kleinere fabrikanten diverse soorten NC's aanbieden, zal IBM het meest succesvol zijn. Big Blue domineert al de mainframe- en terminalmarkt en kan van daaruit gemakkelijk een vliegende start maken op de NC-markt. Het zal gratis serversoftware bieden, complete aanbiedingen doen van NC's en servers, alsmede programma's ter vervanging van de terminals. Andere fabrikanten zullen bescheiden succesjes weten te boeken door nieuwe apparatuur in vergaderruimten, hotelkamers en andere openbare gelegenheden te plaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-21T00:00:00.000Z Correspondent