Forrester: netwerkcomputer bedreiging Intel en Microsoft

CAMBRIDGE, MA - De netwerk-terminal, ook wel Internet-computer of 'domme' terminal genoemd, zal de positie van Microsoft en Intel aantasten. Volgens het Amerikaanse bureau Forrester Research gaat het fenomeen 'Internet computing' de IT-industrie ingrijpend veranderen.

Kenmerk van de netwerk-terminal is namelijk dat deze werkt op besturings- en applicatie-software die van Internet wordt betrokken. Deze terminal kan volstaan met een kleine geheugenchip, omdat het apparaat zelf nauwelijks software hoeft te bevatten. Microsoft als bijna-monopolist op gebied van besturingssoftware en Intel als de toonaangevende fabrikant van processoren zullen hierdoor een minder prominente rol gaan spelen, voorspelt Forrester. Hun winstmarges die nu nog rond de 25 procent schommelen, zullen dalen. Forrester denkt dat ze met marges van rond de 15 procent genoegen moeten nemen.
John Robb, Internet-analist bij Forrester, verwacht dat veel van de ondernemingen die straks garen zullen spinnen bij de ontwikkeling van 'Internet Computing', nu nog in volstrekte anonimiteit leven. Ondernemingen die snel op de nieuwe kansen inspelen en creativiteit ontplooien, zullen er het meest van profiteren.
De software-industrie zal de manier waarop software wordt gemaakt, moeten veranderen, meent Robb. Nieuwe gebruikersinterfaces zullen moeten worden ontwikkeld om de applicaties gemakkelijk te gebruiken. De "droge en vaak antiseptische" Windows-interface zal plaats maken voor intuïtieve, interactieve en intelligente alternatieven. Er is behoefte aan applicaties die licht van gewicht en zeer vriendelijk in het gebruik zijn. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-23T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.