IBM beknibbelt op kosten PC's en midrange

IBM verplaatst zijn produktie van de RS/6000-werkstations van Austin, Texas naar Rochester. Daar wordt al de midrange-computer van het type AS/400 in elkaar gezet. Kostenbesparing is het doel. De verplaatsing kost driehonderd IBM'ers hun baan.

IBM probeert al enige tijd de kosten voor produktie en onderzoek ten behoeve van de verschillende serverlijnen te beperken.
Het is zonder meer mogelijk om in één assemblage-fabriek verschillende typen computers te bouwen. De verplaatsing van de RS/6000 werkstationproduktie moet niet beschouwd worden als motie van wantrouwen tegen het platform, aldus Gartner Group in een commentaar. De bundeling is positief voor zowel de AS/400 als de RS/6000-lijnen omdat er nu goedkoper geproduceerd kan worden.
Hoewel IBM er nu in is geslaagd de produktie te stroomlijnen (dit jaar zullen in de AS/400 en RS/6000 zelfs dezelfde processor worden gebruikt) wil dat nog niet zeggen dat in de nabije toekomst ook software gedeeld kan worden. Het blijven twee incompatibele systemen.
Op de winstgevendheid bij zijn PC-divisie op te voeren, overweegt IBM meer componenten bij derden in te kopen. Als toekomstige partners worden ondermeer genoemd Acer en Philips Taiwan (monitoren). IBM zal dit jaar waarschijnlijk al voor één miljard dollar aan componenten bij Taiwanese fabrikanten bestellen. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-21T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.