Redding voor oude Dos-PC's

Java-applets draaien op Dos

Javasoft komt met software die de miljoenen oude Dos-PC's nieuw leven in kan blazen. Met het zogenoemde 'rescue'-pakket (verwachte prijs ver onder de honderd dollar) kan een Dos-PC gebruikt worden voor webbrowsing en voor het draaien van Java-applets. Het rescue-pakket bestaat uit de Virtual Machine, het besturingsysteem en de Hot-browser van Java.

De virtuele machine maakt het mogelijk om Java-applicaties te draaien op 486-PC's met minimaal 8 MB-geheugen en een kleine harde schijf. Het pakket neemt niet meer dan 5 MB ruimte in op de harde schijf. Compleet zal het pakket niet meer kosten dan 100 dollar. Hoewel ook oude monochroom VGA-monitoren gebruikt kunnen worden, is voor een mooi resultaat een s-VGA monitor vereist.
Javasoft is een dochter van Sun Microsystems. Het bedrijf hoopt met de nieuwe software de naar schatting 180 miljoen oude Dos-PC's voor een spotprijs om te kunnen bouwen tot netwerkcomputers. Gezien geheugen- en beeldscherm-eisen moeten daarbij toch vraagtekens worden geplaatst. Volgens een woordvoerder van Javasoft, die het produkt op de beurs Demo '97 in het Californische Indian Wells voor het eerst toonde, zal de software via Internet verspreid worden. Tijdens de komende Java-One ontwikkelaarsconferentie op 2 april zullen meer details worden prijsgegeven. Er bestaan overigens al freeware-browsers voor Dos. Een van de nieuwste is het in Tsjechië ontwikkelde Arachne, dat gratis via het Net op te halen is. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-21T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.