Kosten opslag 'open' omgevingen vaak te hoog

30 Tot 40 procent duurder dan bij mainframes

STAMFORD, CT - Organisaties leunen voor hun informatievoorziening steeds zwaarder op 'open' systemen. Opvallend is dat de investering in 'open' opslagapparatuur vaak 30 tot 40 procent hoger uitvalt dan vergelijkbare schijfruimte in 'dure' mainframe-omgevingen.

Dit melden analisten van het Amerikaanse adviesbureau Meta Group, die hebben vastgesteld dat grote gebruikers meer en meer behoefte hebben aan uiterst betrouwbare opslagsystemen. Velen houden echter te weinig rekening met het kostenplaatje, dat tot desastreuze gevolgen kan leiden. Het bureau raadt in twee commentaren aan deze ontwikkeling in de gaten te houden en vooral niet na te laten onafhankelijke leveranciers als Data General om een offerte te vragen.
Het prijsniveau van opslagcapaciteit is des te belangrijker omdat de kosten ervan zo'n 75 procent van een gemiddelde applicatieserver uitmaken, aldus het bureau.

1,75 Dollar per megabyte

Huidige prijzen voor dasd (direct access storage devices) liggen in de mainframe-markt rond de 1,75 dollar per megabyte. Tegen het einde van dit jaar zal dit gedaald zijn tot één dollar per megabyte. Unix-gebruikers moeten in het slechtste geval dezelfde prijs betalen. Volgens Meta is het echter haalbaar een 10 tot 20 procent lagere prijs te bedingen.
"Het enige verschil tussen mainframe- en Unix-opslag is dat de Escon-interface voor mainframes veel complexer is dan de Scsi-aansluiting voor Unix-omgevingen. Dit rechtvaardigt een lagere prijs van Unix-dasd", aldus Meta Group. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-16T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.